X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Serebrian: Regiunea transnistreană este afectată de reducerea volumelor de gaze naturale de către Gazprom

1 noi. 2022,, 08:45   Politică
2178 0

Regiunea transnistreană este afectată de reducerea volumelor de gaze naturale de către Gazprom, iar efectele vor fi atît economice cît și financiare.

O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia dacă Gazprom ar sista complet livrările de gaz, centrala de la Cuciurgan mai dispune de stocuri de cărbune care i-ar asigura producția de energie electrică doar pentru două luni.

De asemenea, potrivit vicepremierului, pretinsele autorități de la Tiraspol mizează și pe centrala de la Dubăsari care ar produce 60% din necesarul de energie pentru consumatorii casnici ai regiunii, notează IPN. Oleg Serebrian spune că în timpul discuțiilor reprezentanților Chișinăului cu cei ai Tiraspolului s-a convenit economisirea la maximum a gazelor naturale, partea stîngă menționînd că marii consumatori de energie ai regiunii și-au redus drastic activitatea.

„Propunerea pe care noi insistăm este economisirea pe ambele maluri. Combinatul de la Rîbnița și-a redus activitatea cu 70%, fabrica de ciment de asemenea. Ei economisesc din contul marilor consumatori. Ei vor micșora livrările de energie electrică pentru malul drept pînă la 23% ținînd cont de lipsa de gaz. Stocurile de cărbune pe care le au sînt stocuri de urgență, în cazul în care ar avea sistarea definitivă a livrărilor de gaze naturale. Stocurile de păcură pe care le au sînt necesare pentru pornirea procesului de ardere a cărbunelui, dar acestea ar putea acoperi necesarul de energie electrică doar al regiunii transnistrene pe zece săptămîni maximum, fără a livra energie malului drept”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Ieri și vicepremierul Andrei Spînu a menționat că pentru luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.


Oleg Serebrian spune că dacă centrala de la Cuciurgan își va sista activitatea, Tiraspolul mizează pe centrala de la Dubăsari pentru producerea energiei electrice necesară consumatorilor casnici.

„Se ia în considerare și centrala hidroelectrică de la Dubăsari, care datorită nivelului apei Nistrului din toamnă și-a ridicat nivelul de producție, dar capacitatea anuală a centralei de la Dubăsari ar asigura cam 60% din necesarul consumului casnic din regiunea transnistreană. Am convenit la Tiraspol că vom continua discuțiile, experții de pe ambele maluri vor continua să discute pentru a găsi o soluție. Eu n-am avut sentimentul că la Tiraspol e o stare de jubilare în legătură cu situația creată. Regiunea, firește, e afectată și vor fi efecte de natură economică și financiară. Centrala de la Cuciurgan deja funcționează la capacități destul de limitate ”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Potrivit autorităților de la Chișinău, din totalul celor 5,7 milioane de metri cubi livrate de către Gazprom Republicii Moldova, malul drept al Nistrului va primi 3,4 milioane de metri cubi pe zi, iar malul stîng – 2,3. Ceea ce înseamnă că regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decît în luna octombrie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?