X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Serebrian propune soluții pentru rezolvarea conflictului transnistrean

30 dec. 2022,, 17:45   Politică
4032 1

”Conflictul transnistrean trebuie rezolvat pe cale pașnică. Avem exemplul Slavoniei Orientale, care s-a integrat lent și definitiv și a devenit o parte normală a Croației”.

Despre aceasta a declarat Oleg Serebrian, intr-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, transmite Tvr Moldova.

„În cazul nostru, vorbim despre un teritoriu care scapă controlului unui stat suveran, deci, după mine, exemplul cel mai la îndemînă pentru noi și care poate fi cumva comparabil cu cel al nostru este Slavonia Orientală în Croația. Este, de fapt, singurul caz de conflict teritorial de acest gen cu un cvasi stat, un stat autoproclamat, care dispune de practic toate instituțiile și controlul efectiv al unui teritoriu, nefiind recunoscut, care s-a soluționat în modul pașnic printr-o administrație internațională. Aceasta a fost 2 ani de zile în Slavonia Orientală, asigurînd o perioadă de tranziție”, a mai spus Serebrian.

Oleg Serebrian a mai precizat în interviu că Croația mai are și exemplul rezolvării prin forță a conflictului cu așa zisa Republica Sîrbă Kraina Srpska.

„În rest, conflictele de acest gen și-au găsit soluție doar prin a 2-a metodă. Nu există alt precedent decît Slavonia Orientală, care a avut o soluție pozitivă în urma dialogului diplomatic, în rest au fost fie secesiunea - recunoaștere a secesiunii cazului trei. Cazul Singapore, cazul Bangladesh, cazul Sudanului de Sud și așa mai departe. Deci pînă la urmă, statele au fost neputincioase. Etiopia, țară mare, dar totuși a recunoscut Eretria sau Sudanul a recunoscut Sudanului de Sud și conflictul sa s-a închis sau nu sa închis… Fie prin soluție militară, cum a fost cazul Ucraina, bunăoară pe care l-am evocat”, a spus Oleg Serbrian.


Vicepremierul a mai afirmat că autpritățile Republicii Moldova că conflictul trebuie să-și găsească o soluție pașnică, pe care diplomatică.

„Avem cel mai aproape de noi și cel mai plauzibil acest exemplu, al Slavoniei orientale, care, apropo, nu a obținut un statut special, s-a integrat lent și definitiv, a devenit o parte normală a Republicii Croate”, a spus Oleg Serebrian.

8
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?