X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Serebrian, la debutul discuțiilor cu Ignatiev: „Anul trecut a fost cel mai de succes în procesul de negocieri”

17 feb. 2023,, 13:18   Politică
2382 0

La biroul OSCE din Tiraspol au loc discuțiii dintre Oleg Serebrian și Vadim Ignatiev. Delegațiile autorităților urmează să discute despre problemele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, conform Biroului Politici de Reintegrare, transmite realitatea.

Presei i s-a permis să filmeze doar imagini de ambianță, timp de cinci minute, la debutul întrevederii. Ulterior, convorbirile au continuat cu ușile închise.

Oleg Serebrian a punctat, în discursul introductiv, că anul trecut a fost cel mai productiv în procesul de negocieri. Vicepremierul pentru Reintegrare a menționat că părțile au reușit să mențină stabilitatea, în pofida războiului și crizelor energetice.

„A m reușit să trecem de anumite probleme tehnice, referitoare la școlile cu instruire în limba de stat și fermieri din Dubăsari., Unele probleme rămîn încă fără răspuns. Multe dintre ele nu vor fi rezolvate pînă nu găsim soluții politice. sîntem dispuși să continuăm dialogul. Vă asigur, Chișinăul este pregătit să găsească soluții fără presiuni și fără amenințări militare”, a spus Serebrian.

La rîndul său, așa-numitul ministru de Externe, Vitalii Ignatiev, s-a referit la legea separatismului, votată de Legislativul de la Chișinău. În opinia sa, măsura poate periclita dialogul.


„Considerăm că legea separatismului poate crea obstacole pentru dialogul constructiv, deoarece creează temeiuri politice pentru represiuni împotriva Transnistriei. Aceasta este o încălcare a multor acorduri, principii și proceduri ale procesului de negociere, a Declarației Universale a Drepturilor Omului. Situația este extrem de explozivă. Este necesar să facem totul pentru a preveni întreruperea procesului de negocieri”, susține Ignatiev.

Negociatorii au dat ochii la cîteva zile după vizita în Moldova a șefului OSCE Bujar Osmani. Pe 14 februarie, el a avut întrevederi atît cu liderii de la Chișinău, cît și cu oficialii separatiști de la Tiraspol.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?