X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Serebrian, după discuțiile cu Ignatiev: Au fost discutate 5 scenarii

2 dec. 2022,, 15:31   Politică
3780 0

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian susține că în cadrul întrevederii sale cu așa numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, au fost puse în discuție 5 scenarii privind posibila reluare a livrării energiei electrice către Chișinău.

”Au fost discutate mai multe scenarii, 5 scenarii posibile ele urmează a fi analizate atît de partea transnistreacă, cît și de cea moldovenească. și deoparte și de alta. Ele sînt variabile și ca preț și ca volum”, a precizat Serebrian.

Totodată, acesta a menționat că în cadrul discuțiilor au participat și reprezentanții ambasadelor SUA, Rusiei și Ucrainei, a delegației UE și a misiunii OSCE de la Chișinău.

„Pot să vă comunic că Chișinăul a venit cu cîteva variante privind posibilitatea producerii unuii volum cît mai mare de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept. Am menționat desigur că elementul cel mai important pentru noi este un preț cît mai mic, în măsură să protejeze cetățenii dar și întreprinderile noastre de facturi prea grele. Deasemenea un punct important este stabilitatea rețelelor noastre energetice. În contextul războiului din Ucraina suntem foarte vulnerabili. Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate, prea puternice, gradul de uzură al structurilor energetice fiind destul de mare”, a menționat Serebrian.

Potrivit vicepremierului, cele discutate urmează a fi analizate din mai multe aspecte.


”Probabil va fi nevoie de discuții suplimentare, totuși trebuie să recunosc că așteptările noastre sînt moderate. Dincolo de subiectul energetic care a fost discutat separat, fără participarea externă au fost abordare o serie de alte subiecte. Primul a fost cel al libertății circulației. Am menționat faptul că Tiraspolul nu se poate plînge de un tratament discriminatoriu la acest capitol. Cetățenii din regiunea transnistreană care vine spre teritoriul RM nu sînt forțați să treacă prin puncte de control. Am menționat că punctele de control instituite de Tiraspol nu sînt doar ilegale, dar încalcă și toate deciziile și prevederile privind statutul zonei de securitate. Am propus celor de la Tiraspol să aplice față de cetățenii care se deplasează de pe teritoriul RM spre regiunea controlată de ei aceleași reguli pe care le aplicăm noi. Am menționat că jurnaliștii, reprezentanții societății civile și politice din RM să aibă dreptul de a se deplasa oriunde, oricînd, fără nici un fel de îngrădiri. Chișinăul e gata să facă pași concreți în vederea creării unui spațiu de mobilitate comun pentru cetățeni și ne-am exprimat speranța că Tiraspolul va răspunde pozitiv la propunerea noastră. A fost examinată și problema importului de medicamente în regiunea transnistreană. În același timp am subliniat foarte clar că scopul nostru principal este crearea unui spațiu comun inclusiv în domeniul medical și farmaceutic, dar nu crearea de spații legale paralele. Facem ce ne stă în puteri pentru a soluționa problemele din domeniul sănătății, dar nu vom merge în întîmpinarea celor care doresc recunoașterea unui alt nomenclator, unul paralel a medicamentelor pe teritoriul RM. A fost abordat și subiectul recentelor incidente de la Aeroportul Internațional Chișinău, am menționat faptul că negociatorul șef al Tiraspolului nu a notificat Chișinăul, așa cum prevede mecanismul temporar de traversare a frontierei, introdus la 1 august anul curent despre deplasarea domnului Ignatiev la Moscova. Pe final au fost abordate subiecte de negocieri per ansamblu”, a menționat Serebrian.

Vicepremierul a menționat că autoritățile de la Chișinău și-au exprimat disponibilitatea de a mai avea o rundă de negocieri pînă la sfîrșitul anului, în special pentru că pe 31 decembrie expiră mai mult înțelegeri avute anterior, în special cea privind accesul agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole.

Negociatorul din partea Tiraspolului, așa numitul ministru de Externe Vitalii Ignatiev, a declarat înaintea ședinței că se prezintă cu propuneri constructive la întrunire.

Amintim că Centrala electrică de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică autorităților de pe malul drept al Nistrului, după ce Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova și, în consecință, „Moldovagaz” a redus livrările distribuite malului stâng al Nistrului.

3
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?