Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Serebrian, către Tiraspol: „Sîntem într-o barcă, să n-o dezechilibrăm”

8 noi. 2022,, 17:36   Politică
2135 1

Tiraspolul nu este pregătit să meargă la un dialog substanțial cu Chișinăul, nici în chestiuni privind criza energetică, nici pe alte subiecte, spune Oleg Serebrian. Vicepremierul moldovean pentru reintegrare le amintește autorităților de facto de pe malul stîng că „sîntem într-o barcă”, iar dialogul trebuie căutat cît mai repede în eventualitatea „unor situații și mai complexe”, relatează IPN.

Odată cu reducerea livrărilor de către Gazprom începînd cu luna noiembrie, Chișinăul a propus Tiraspolului o diminuare proporționată a consumului, așa încît malul drept și malul stîng să împartă în mod echitabil povara deficitului de gaz. Dar propunerea nu a fost acceptată, lucru care-i face pe autoritățile moldovene să se întrebe cum va acționa Tiraspolul dacă vor apărea provocări și mai mari. „Temerea noastră e că vom fi puși în fața unor situații și mai complexe”, a declarat Oleg Serebrian în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect.

Chiar dacă „neîndestulătoare” pentru populația de pe ambele maluri, potrivit vicepremierului, soluția propusă de Chișinău privind raționalizarea gazului ar fi lăsat posibilități pentru găsirea altor soluții în comun pe viitor.

„Sîntem în aceeași barcă”, e o frază care, potrivit lui Oleg Serebrian, se folosește tot mai des, inclusiv de reprezentanții de la Tiraspol. „Iar dacă sîntem în aceeași barcă, încercăm să nu o dezechilibrăm”, a îndemnat vicepremierul pentru reintegrare.

„Pentru că temerea noastră este că – și am spus asta și celor de la Tiraspol – aceasta nu este ultima problemă care urmează a fi soluționată. Din păcate, ținînd cont de război și situația din regiune, (...) conductele pot fi vulnerabile. Nimeni nu garantează în această perioadă inalienabilitatea acestor conducte”, a spus Oleg Serebrian, adăugînd:


„Cum ieșim din situația în care gaz nu vine deloc? (...) Deja s-a spus de mai multe ori că Republica Moldova nu va rămîne în niciun caz fără gaz, problema va fi una de preț, ca și în cazul energiei electrice. Ce facem în această situație cu cetățenii noștri din partea stîngă a Nistrului?”. Sau, teoretizează oficialul, dacă se întîmplă ceva pe Nistru, de pildă, cedează barajul de la Dubăsari? „În condiții de război, nu putem exclude niciuna dintre cele mai proaste variante și trebuie să fim pregătiți. Nu putem fi pregătiți doar pentru malul drept”.

În context, Oleg Serebrian a remarcat că peste 90 la sută din locuitorii regiunii transnistrene sînt cetățeni moldoveni, iar chemările unora de a-i „pedepsi” prin lipsire de resurse energetice nu sînt aplicabile nici din punct de vedere moral, nici legal.

Potrivit oficialului, cei care vorbesc despre aplicarea unor scenarii mai dure în raport cu Tiraspolul nu văd întregul tablou și nu țin cont de posibilitățile de răzbunare. De exemplu, ca energia electrică livrată de România să ajungă la Chișinău, aceasta trece prin nodul Cuciurgan. „Dacă apare un defect tehnic? În ultima vreme, apar defecte tehnice peste tot”, a făcut aluzii vicepremierul. „Trebuie să știm că pentru orice scenariu dur, există contramăsuri”.

Potrivit lui Oleg Serebrian, este greșită părerea că populația din dreapta Nistrului așteaptă măsuri dure față de regiunea transnistreană. „Frica lor, dimpotrivă, este escaladarea tensiunilor. Or, nimeni nu-și dorește în momentul de față un conflict”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare.

1
0
4
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?