X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Serbia va organiza alegeri prezidenţiale simultan cu cele parlamentare

3 mar. 2022,, 03:00   Politică
2448 0

Serbia va organiza alegeri prezidenţiale la data de 3 aprilie, simultan cu cele parlamentare şi locale, a anunţat miercuri preşedintele legislativului de la Belgrad, Ivica Dacic.

Dacic a semnat miercuri la prînz decizia de convocare a scrutinului prezidenţial.

'Activităţile electorale vor începe astăzi şi doresc ca ele să se desfăşoare într-o atmosferă democratică şi corectă şi să contribuie la stabilitatea şi la viitorul Serbiei şi la viitorul cetăţenilor săi', a afirmat Dacic.

El a precizat că actualul preşedinte, Aleksandar Vucic, al cărui mandat urmează să expire în 90 de zile, va rămîne în funcţie pînă la sfîrşitul lunii mai indiferent de rezultatul alegerilor.

Vucic, un conservator populist, a dizolvat parlamentul luna trecută după ce a convocat alegeri legislative şi locale.

Se aşteaptă ca Vucic, politicianul cel mai popular din ţară, să anunţe săptămîna viitoare dacă va candida din nou, aşa cum speră susţinătorii săi.

Printre aspiranţii opoziţiei se află generalul în retragere Zdravko Ponos, din coaliţia Serbia Unită, principala forţă de opoziţie, şi Biljana Stojkovic, profesor universitar şi candidată a coaliţiei Moramo dintre ecologişti şi stînga.

Dacă niciun candidat nu va obţine majoritatea absolută de voturi în primul tur, runda finală va avea loc două săptămîni mai tîrziu.

La 3 aprilie vor avea loc şi alegerile parlamentare, la care favorit este Partidul Progresist Sîrb (SNS, conservator) al lui Vucic, care guvernează din 2012 în coaliţie cu socialiştii, beneficiind de un sprijin de 50%, conform celor mai recente sondaje.

Obiectivul său principal de politică externă este aderarea la Uniunea Europeană, simultan cu menţinerea bunelor relaţii tradiţionale cu China şi Rusia, motiv pentru care Serbia nu s-a aliniat la sancţiunile impuse de Occident Moscovei în urma invadării Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?