Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Сenușă: Președinția trebuie să răspundă la mai multe întrebări

1 noi. 2021,, 17:19   Politică
3749 1

Politologul Dionis Cenușă a remarcat, într-un comentariu publicat pe pagina sa de socializare, că Sandu a dispărut de pe radar pe parcursul crizei, dar a reapărut în vizorul public după ce apărut anunțul despre prelungirea contractului de achiziționare a gazului.

Expertul constată că timp de peste 10 luni, președintele nu a elaborat și prezentat niciun document de strategie de securitate. În opinia lui Cenușă, dacă Sandu ar fi făcut acest exercițiu, atunci ar fi observat că expirarea contractului cu Gazprom reprezintă un risc major.

”După ce a fost semnat contractul cu Gazprom, se observă o reactivare a Președintelui Sandu, care este abordată de către partenerii externi pe subiectul gazelor. UE și alți actori nu fac diferență între guvern, care a fost implicat în negocieri la nivel de vicepremier și Președinția, care a fost pur și simplu absentă. Merită de remarcat că la gestionarea crizei pandemice, Președinția și-a făcut mereu publicitate, nu și în cazul crizei energetice.

Totuși, după ce contractul a fost prelungit, Președintele pare să își asume unele merite, inclusiv personale. Maia Sandu a declarat că a comunicat intens cu Dmitri Kozak (atenție nu cu Putin, ci cu subalternul lui) pentru a facilita semnarea contractului. Cît timp nu există evidențe, niciunul din meritele asumate de președinție nu poate fi probat”, susține expertul.

Politologul susține că este foarte important că partenerii europeni au oferit asistență financiară nerambursabilă pentru ajutarea categoriilor vulnerabile, dar, la fel de important, este ca instituțiile europene să nu exagereze, deoarece acum începe perioada grea cînd guvernarea, inclusiv Președinția, trebuie să răspundă la mai multe întrebări: de ce negocierile politice directe au început atît de tîrziu; de ce Președinția nu a evaluat riscurile pentru securitatea națională, inclusiv din perspectiva expirării contractului cu Gazprom.


Totodată, Cenușă afirmă că guvernarea trebuie să prezinte condițiile contractului semnat cu Gazprom, astfel ca publicul să fie ferit de speculațiile privind formula prețului și achitarea datoriilor. De asemenea, guvernul trebuie să explice de ce a lăsat ca Energocom să procure 12 milioane de m3 de la Naftogaz, cînd deja era public faptul că contractul cu Gazprom este prelungit.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?