X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Seimasul leton a susținut începerea negocierilor cu Republica Moldova privind aderarea la UE

23 noi. 2023,, 15:30   Politică
2328 0

Seimasul leton a adoptat joi, 23 noiembrie, în unanimitate, o declarație de sprijin pentru începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Seimasului leton.

După cum au menționat surse din Seimas, Letonia are o responsabilitate specială de a reaminti partenerilor din Uniunea Europeană despre importanța consolidării sprijinului pentru societățile care apără libertatea, democrația, statul de drept și drepturile omului.

"În ciuda invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina și a războiului hibrid din Moldova, aceste țări au depus eforturi uriașe pentru a se apropia și mai mult de Uniunea Europeană, atît din punct de vedere al valorilor, cît și al guvernării. Declarația Seimasului va consolida semnificativ acest semnal pentru alte state membre", a declarat Edmunds Chepuritisia, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Seimasului.

În declarație, deputații îndeamnă celelalte state membre să sprijine recomandările Comisiei Europene și să aprobe începerea negocierilor de aderare pînă la sfîrșitul acestui an. De asemenea, parlamentarii solicită Comisiei Europene și Consiliului UE să pregătească și să aprobe de urgență un cadru pentru negocierile cu Ucraina și Moldova.


Mesajul conține și un îndemn pentru Moldova și Ucraina să continue implementarea reformelor necesare care să le alinieze la valorile comune ale Uniunii Europene, să promoveze o integrare mai strînsă în UE și să contribuie la o mai mare stabilitate, securitate și prosperitate în regiune.
Declarația Seimasului confirmă faptul că Letonia este pregătită să ofere sprijinul necesar Ucrainei și Moldovei în implementarea reformelor în vederea aderării depline la Uniunea Europeană.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a publicat un raport privind progresele înregistrate de Moldova, Ucraina și alte țări candidate pe calea aderării la Uniunea Europeană și a decis să recomande începerea negocierilor cu Moldova și Ucraina, sub rezerva implementării reformelor indicate în raport. Pentru ca negocierile să înceapă, o astfel de decizie trebuie să fie susținută de toți liderii statelor membre ale UE. Ei vor examina această problemă la summit, care va avea loc pe 14 decembrie.

Locuitorii din Moldova asociază aderarea țării la UE cu prosperitate și dezvoltare. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

6
0
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?