X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Șeful diplomației UE, despre alegerile din R. Moldova

20 oct. 2020,, 10:39   Politică
2901 0

Josep Borrell, vicepreședintele Parlamentul European și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, este de părerea că doar progresele concrete din partea Republicii Moldova „cu o înfăptuire totală va duce la progrese în domeniu provocărilor” pe care le întîmpină statul.

Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Parlamentului European din 19 octombrie, transmite deschide.md.

„R.Moldova reprezintă un partener foarte important în contextul parteneriatului estic. Alegerile prezidențiale vor reprezenta un moment crucial. Aceste alegeri vor reprezenta un test pentru democrația, pentru statul de drept din această țară... Practicile care nu respectă standardele internaționale trebuie să fie evitate. În alegerile anterioare observatorii OSCE au constatat că resursele statului au fost fraudate și s-a exercitat presiune asupra alegătorilor. Sunt reproșuri importante”, a declarat oficialul.

Referindu-se la scrutinul prezidențial, Josep Borrell a precizat că autoritățile europene trebuie să se asigure ca „toți moldovenii beneficiază de oportunitatea de a vota și că procesul electoral este monitorizat și se realizează în condițiile de transparență maximă”.

La fel, oficialul european a menționat că așteaptă de la autoritățile de la Chișinău acțiuni concrete în cazul „furtului din sistemul bancar”.


„Amînarea proceselor din frauda bancară, ceea ce reprezintă 15% din PIB-ul moldovean... toată această situație este clar problematică. Elucidarea acestui scandal reprezintă un test pentru lupta Moldovei împotriva corupției”, a spus el.

Borrell a precizat că UE trebuie să modifice obiectivele din agenda de asociere și să se axeze pe reforme din toate domeniile: „Sprijinirea societății civile și mai ales implicarea actorilor locali și consolidarea independenșei mass-media vor reprezenta priorități-cheie pentru noi”.

„Noi vom continua să solicităm reforme și rezultate foarte clare. UE este foarte strictă în ceea ce privește condiționalitatea pentru că reformele necesare vor permite consolidarea rezilienței Moldovei. Este obiectivul final al acordului nostru de asociere... Trebuie să continuăm să colaborăm cu Moldova și să luptăm împreună împotriva COVID-19, dar și pentru a face față provocărilor pentru care această țară minunată are nevoie de sprijinul nostru”, a punctat oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?