X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Ședințele Comisiei pentru reintegrare, reluate după o pauză de doi ani

19 apr. 2018,, 10:39   Politică
2998 4

Comisia guvernamentală pentru reintegrarea ţării s-a reunit în ședință de lucru, după o pauză de peste doi ani, notează Noi.md.

Participanții la discuții au analizat ultimele evoluții în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și au trecut în revistă proiectele de asistență pentru populația din raioanele de est ale țării.

Vicepremierul Cristina Lesnic a vorbit despre rezultatele obținute la faza de implementare a celor 5 decizii protocolare semnate în anul 2017 (deschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc, apostila, școlile cu predare în grafia latină, terenurile din raionul Dubăsari, telecomunicațiile), dar și specificarea măsurilor întreprinse în vederea soluționării celorlalte 3 probleme primordiale (autovehiculele din regiunea transnistreană, libera circulație, situația cauzelor penale).

În context, au fost specificate și unele provocări întîmpinate la etapa de implementare a angajamentelor asumate în comun cu partea transnistreană. Partea moldovenească a insistat ca în cadrul negocierilor sa fie luate în vizor alte 2 priorități: acordarea unei atenții sporite situației din Zona de Securitate și monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței, în perioada anilor 2011-2017 au fost implementate 10 programe ce au vizat obiectivul de reintegrare a ţării și alocate 82 mln. de lei. În cadrul programelor au fost realizat 309 proiecte de dezvoltare şi modernizare a școlilor, de reparaţie a drumurilor şi clădirilor, reconstrucţie a apeductelor, iluminare stradală, reabilitare şi consolidare a serviciilor publice la nivel local etc.


În anul 2018 prin acest Program urmează a fi valorificate alocații bugetare în sumă de 15 mln. de lei.

Reamintim că ședința precedentă a Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării a avut loc pe data de 1 martie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?