X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 29 iulie 2021 (LIVE)

29 iul. 2021,, 08:41 (reactualizat 29 iul. 2021,, 17:30)   Politică
6009 3

15:58 // A fost stabilită componența Biroului permanent al Parlamentului, care va avea 12 membri: Igor Grosu, Mihai Popșoi, Vlad Bătrîncea, Vladimir Bolea, Doina Gherman, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Dan Perciun, Veronica Roșca, Oleasea Stamati, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Denis Ulanov.

15:36 // Mihai Popșoi a fost ales vicepreședinte al Parlamentului, cu 85 de voturi pentru. De asemenea, în funcția de vicepreședinte al Parlamentului a fost ales Vlad Bătrîncea, cu 87 de voturi.

15:20 // A demarat procedura de alegere a vicepreședinților Parlamentului. Conform legii, vicepreședinții se aleg la propunerea speakerului, după consultarea fracțiunilor parlamentare, prin vot deschis.

15:10 // Igor Grosu a fost numit în funcția de președinte al Parlamentului.

15:00 // În urma numărării buletinelor de vot, s-a constatat că pentru numirea lui Igor Grosu în funcția de președinte al Parlamentului au votat 64 de deputați. La procedura de vot au participat 64 de parlamentari.


14:26 // Deputații au început procedura de votare secretă a președintelui Parlamentului.

La proces participă doar deputații PAS și ai Partidului Șor, care au anunțat că vor vota pentru singurul candidat la această funcție - Igor Grosu.

14:13 // Deputații au ieșit în holul Parlamentului pentru a alege viitorul speaker.

14:09 // Sergiu Litvinenco prezintă regulamentul în care se vor desfășura alegerile pentru președintele Parlamentului.

13:20 // Deputații au trecut la runda de întrebări-răspunsuri.

Țîrdea: Ați participat la ședința secretă de guvern în care s-a votat hotărîrea de alocare a celor 9,5 miliarde lei la trei bănci problematice. Considerați că aveți dreptul moral să candidați la funcția de speaker?

- Dle Țîrdea, sînteți întruchiparea minciunii, nesimțirii și manipulării, a răspuns Grosu.

13:12 // Candidatul la funcția de speaker, Igor Grosu, susține un discurs la tribuna Parlamentului.

"Votul de încredere acordat de cetățeni ne dă mult de gîndit, este o presiune imensă pe fiecare dintre noi. Nu vom avea timp de discuții. Am un mesaj către opoziție: nu ne așteptăm să ne menajați. Criticați pașii guvernării, fiți vigilenți la greșelile comise de noi, dar cu un singur scop - pentru apărarea drepturilor cetățenilor. (...) În scurt timp vom chema la raport toate instituțiile și agențiile statului. (...)

Trebuie oprite schemele de delapidare din bugetul public. Un alt scop este reforma justiției, la fel vrem să reorganizăm cadrul legal ce ține de taxe și impozitare".

12:40 // Deputatul socialist Vladimir Bolea a declarat că procesul verbal privid înaintarea candidatului la funcția de speaker și semnăturile unor deputați PAS, care participat online la ședință, au fost viciate. Reprezentanții PAS au respins acuzațiile.

12:28 // Deputații au revenit în sala de ședință.

Sergiu Litvinenco: Comisia a analizat actele depuse de candidatul Igor Grosu și a constatat că acestea corespund rigorilor Regulamentului.

11:56 // Deputații PAS au anunțat candidatura lui Igor Grosu pentru funcția de președinte al Parlamentului.

11:55 // Blocul comuniștilor și socialiștilor a anunțat că nu are niciun candidat la funcția de președinte al Parlamentului. "Noi la procedura de vot nu vom participa", a declarat Zinaida Greceanîi.

11:48 // Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei, a prezentat regulile de desemnare a candidaților la funcția de președinte al Parlamentului.

După înaintarea candidaților și înregistrarea acestora, aceștia sînt prezentați plenului Parlamentului în ordinea înregistrării lor. Candidatul la funcția de președinte al Parlamentului dispune de 10 minute pentru a se adresa cu un discurs plenului și a răspunde la întrebările deputaților.

10:45 // A fost demarată procedura de alegere a conducerii Parlamentului.

Deputații au votat pentru crearea unei comisii speciale pentru alegerea președintelui Parlamentului. Comisia s-a întrunit în aceste momente în ședință.

10:42 // Marina Tauber, secretar al fracțiunii Partidului Șor: "Sperăm ca pozițiile noastre și experiența noastră o să fie luate în considerare și că vom lucra constructiv, pentru că acest lucru este așteptat de oameni. Vom munci în segmentul social în primul rînd".

10:36 // Liderul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, ține un discurs la tribuna Parlamentului.

„Lăsăm în urmă unul din cele mai toxice parlamente din istoria țării, pentru prea mult timp interesele oamenilor de rînd în această țară au fost ignorate. Vrem să destructurăm toate rețelele de corupți. Mă bucur să văd în acest Parlament mulți deputați tineri, la primul mandat, multe doamne, oameni cu cariere solide în spate. În sfîrșit Parlamentul începe să semene cu țara”.

10:20 // Deputatul BECS Vladimir Voronin susține un discurs de la tribuna Parlamentului.

Voronin: Sîntem slujitorii celor care ne-au ales. Alegătorii noștri sînt diferiți, iar poporul este unul. Însă speranțele cetățenilor sînt aceleași. După 12 ani de experimente inumane asupra oamenilor, societate moldovenească și-a epuizat și resursele materiale și cele morale necesară pentru supraviețuirea sa. Moldova se află în pragul unei catastrofe naționale. (...) Sîntem dispuși să participăm la adoptarea programelor menite să stimuleze industria, devoltarea economică, să reanimăm satele noastre moldovenești. Economia bazată pe transferuri și granturi nu are persepectivă. (...) Sîntem gata să ne încadrăm în procesul de elaborare a unei noi Constituții a R.Moldova. (...) Ne vom împotrivi oricăror încercări de a leza drepturile tuturor grupurilor etnice, vom lupta împotriva tentativelor de a pune la îndoială identitatea și statalitatea R.Moldova.

10:11// Fracțiunea parlamentară a Blocului comuniștilor și socialiștilor va fi condusă de Zinaida Greceanîi. În funcțiile de vicepreședinți au fost numiți Constantin Starîș și Corneliu Furculiță. Secretar al fracțiunii va fi deputatul Vasile Bolea.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Șor a fost ales Ilan Șor, iar secretar - Marina Tauber.

10:09 // Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a anunțat despre constituirea fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate. Președine al fracțiunii a fost ales Mihai Popșoi, vicepreședinte -Vladimir Bolea, secretar - Artur Mija.

10:00 // Ședința de constituire a Parlamentului a fost reluată astăzi. 91 de deputați se află în sala plenului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?