X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 24 august 2021 (LIVE TEXT)

24 aug. 2021,, 15:00   Politică
3447 0

16:00 // Partea festivă consacrată aniversarii a 30-a a independenței Republicii Moldova a fost încheiată. Spicherul Igor Grosu a declarat sesiunea extraordinară a Parlamentului închisă.

15:49 // Igor Grosu, spicherul Parlamentului: "O generație întreagă s-a schimbat de cînd R.Moldova este un stat independent. Dar acest stat încă se mai necăjește să le asigure cetățenilor săi securitate, încredere în ziua de mîine. Independența nu ni s-a dat ușor. Libertatea înseamnă întîi de toate responsabilitate. În toți acești ani de independență am plătit mai ales pentru inacțiunile noastre, pentru deciziile pe care nu le-am luat sau ne-am temut să le luăm. După 30 de ani, oamenii așteaptă de la acest Parlament acțiuni. În acest Parlament este și curaj, și voință..".

15:34 // Vlad Bătrîncea, deputat PSRM: „Adevărata independență este independența economică – agricultură, industrie, nivelul de trai al cetățenilor care și acum lasă de dorit. Adevărata tragedie a R.Moldova este exodul populației active, peste un milion de cetățeni au plecat, pentru că statul nu a putut oferi cetățenilor un trai decent acasă, un loc de muncă, studii, medicină de calitate. Toate acestea abia urmează să le construim. E nevoie de un dialog deschis în societate despre cum vedem economia, industrializarea țării...”.

15:00 // Semnatarul Declarației de Independență a R.Moldova Pintilie Pîrvan a ținut un discurs la tribuna centrală a Parlamentului, în contextul ceremoniei festive prilejuite Zilei Independenței.

"Conform voinței majorității, cetățenii au confirmat că vor să fi parte a marii familii eropene. Oamenii și-au pus mari speranțe că noul Legislativ va realiza măsuri ce vor asigura o dezvoltare durabilă a statului nostru, în spiritul Declarației de Independență. Avem obligația să fim mai uniți și mai onești, întru realizarea acestor obiective. Vă felicit din numele tuturor deputaților de prima legislatură cu Ziua Independenței, realizări frumoase!", a menționat fostul parlamentar.


13:00 // Deputații au anunțat o pauză pînă la ora 15:00, cînd urmează să aibă loc ceremonia festivă în ajunul Zilei Independenței.

12:50 // Modificările la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii au fost votate în lectură finală.

12:45 // Modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost votată în lectură a doua. Legea instituie un mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General de către o comisie constituită de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General nu va putea avea loc mai des decât o data în an. Totodată, este reglementată procedura de tragere la răspundere disciplinară a Procurorului General.

12:00 // Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice a fost aprobată în plen, în cea de-a doua lectură.

Documentul prevede extinderea de la unu la trei ani a termenului contractului de locațiune a activelor neutilizate ale întreprinderilor de stat sau municipale și ale societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare.

11: 50 // Parlamentul a aprobat demisia depusă de către deputata din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate Zinaida Popa.

11:46 // Proiectul care vizează modificarea procedurii de numire a directorului Centrului Național Anticorupție a fost votat în lectură finală. Conform inițaitivei, șeful CNA va fi numit în funcție de majoritatea parlamentară și nu prin concurs, așa cum este în prezent. Amendamentele propuse de PSRM privind menținerea prevederii ce se referă la numirea prin concurs - au fost respinse.

11:37 // Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei privind furnizarea de echipament medical țării noastre, în valoare de 100 de miloane de yeni (900 de mii de dolari). Ala Nemerenco, ministrul Sănătății: Achizițiile echipamentului vor avea loc sub monitorizarea persoanelor responsabile din partea Japoniei. Vorbim despre procurarea echipamentelor de înaltă performanță care vor fi distribuite în regiuni, acolo unde ducem lipsă de astfel de aparate.

11:25 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere a fost votat în lectură finală cu susținerea a 57 de deputați.

11:16 // Proiectul Codului vamal a fost aprobat cu 56 de voturi în lectură finală.

11:12 // Deputatul socialist Vasile Bolea a propus excluderea din ordinea de zi a proiectului de modificare a Legii cu privire la Procuratura, care urmează să fie votat în lectura a II-a.

Deputatul a propus ca înainte de lectura finală să fie consultată opinia Comisiei de la Veneția. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

11:05 // La ședință și-au anunțat prezența 82 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 24 august 2021

Subiecte Agenda

  1. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură (art.17, 18, 301, ș.a.)
  2. Proiectul Codului vamal
  3. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 (art.2, 4, 6, ș.a.)
  4. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție
  5. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?