X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 august 2021 (LIVE TEXT)

20 aug. 2021,, 13:09   Politică
3805 1

13:20 // Ședința a fost declarată închisă.

13:12 // Deputata PAS Zinaida Popa a anunțat că își depune mandatul de deputat, în favoarea funcției de consilier municipal. Aceasta a menționat că va continua să activeze în calitate de vicepreședinte a fracțiunii PAS în CMC.

13:10 // Proiectul de hotărîre al Parlamentului pe marginea raportului prezentat de Procuratură a fost votat cu majoritate de voturi.

13:05 // Igor Grosu a cerut ca raportul prezentat de Procuratura Generală privin progresul recuperării banilor furați să fie făcut public.

12:43 // Radu Marian, deputat PAS: 80 la sută din documentul prezentat de Procuratură sînt elaborări de planuri și nimic despre acțiuni concrete. O mare parte din așa-numitele realizări sînt atribuite CNA-ului. Nu vedem mare lucru despre stabilirea unei cooperări internaționale pentru sechestrarea bunurilor de peste hotare. Nu se menționează nimic despre fondurile care au ajuns în bugetul de stat. Procurorul general a spus că nu are temei legal să vină în Parlament, dar există aspectul moral, etic al problemei.


12:35 // Marina Tauber: Tot discutăm, dar nimic nu se întîmplă, șapte ani la rînd procesul se tărăgănează. Mă adresez deputaților, Ilan Șor a spus de mai mlte ori că este gata să vină în orice instituție și în plenul Parlamentului dacă va fi anulat arestul ilegal aplicat în cauza lui. Este nnica persoană care deține informații veridice.

12.20 // Deputații Partidulu Șor au cerut ca lui Ilan Șor să i se permită audirea în regim online. Propunerea a venit de la Marina Tauber, însă a fost respinsă de președintele Parlamentului, menționând că potrivit Constituției, deputatul este obligat să fie prezent în sală la ședințele Legislativului.

12:00 // Stamate: Niciun leu din furtul propriu-zis al miliardului nu a fost recuperat pînă acum. Banii la buget au venit din înstrăinarea activelor băncilor care au falimentat.

11:49 // Vlad Bătrîncea, deputat BECS: "Acest proiect de hotărîre seamănă mai mult a răfuială politică pe unele persoane. Nu înțelegem această grabă. Credem că hotărîrea ar trebui să conțină recomandări concrete pentru mai multe instituții implicate în procesul de recuperare, nu doar CNA și PG".

11:45 // Olesea Stamate, președintele Comisiei Juridice, a prezentat hotărîrea asupra raportului Procuraturii, propusă spre vot Parlamentului.

"Analizînd informațiile prezentate, Parlamentul constată lipsa de acțiuni și progrese în ceea ce privește recuperarea mijloacelor devalizate. Se constată tergiversarea acestui proces. Parlamentul apreciază ciritic și nesatisfăcător activitatea conducerii Procuraturii Generale și a CNA în ceea ce privește recuperarea mijloacelor financiare".

"Parlamentul va acorda un termen de 30 de zile Procuraturii pentru elaborarea unui instrument efectiv de recuperare a resurselor sustrase, precum și a unui nou plan de acțiuni, pentru atingerea acestui scop. Se recomandă Procuraturii intensificarea colaborării cu serviciile specializate ale altor state, în vederea recuperării banilor".

11:40 // Ședința plenară a fost reluată. Comisia juridică propune spre examinare un proiect de hotărîre de Parlament privind rezultatul raportul prezentate de PG.

10:16 // S-a anunțat o pauză de 40 de minute, timp în care membrii Comisiei juridice vor examina raportul prezentat de procurorul general privind recuperarea mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

10:15 // Vlad Bătrîncea, deputat BECS: Am primit această informație din partea organelor de drept, ce e interesant e că în raport apare noțiunea factorului politic, devine mai clar rolul Băncii Naționale, care a solicitat acea acoperire din partea Guvernului. (..) Acest furt a fost posibil datorită intervenției instituțiilor de stat. Susținem ideea ca acest raport să fie remis în Comisia juridică, iar Parlamentul să adopte o decizie.

10:09 // Spicherul Igor Grosu a anunțat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu s-a prezentat astăzi la Parlament pentru a fi audiat în chestiunea privind recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Igor Grosu: Constatăm că procuroul general nu a dat curs invitației noastre de a fi prezent la ședința de astăzi. Procurorul general a remis un răspuns la solicitarea Parlamentului, la care a atașat o notă informativă. Este decizia dînsului, dar asta nu îndeamnă că noi, deputații, nu trebuie să ne onorăm angajamentul în fața cetățenilor și să informăm despre progresul în acest dosar. Comisia Juridică va examina raportul, iar Parlamentul va adopta o hotărîre.

10:04 // La ședința plenară și-au înregistrat prezența 83 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 august 2021

Ordinea de zi:

  1. Audieri parlamentare privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar
  2. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură (art.17, 18, 301, ș.a.)
  3. Proiectul Codului vamal
  4. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 (art.2, 4, 6, ș.a.)
  5. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție
  6. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii – art.3, 82; Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească – art.232; Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură – art.66, 69)
  7. Partea festivă consacrată aniversarii a 30-a a independenței Republicii Moldova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?