Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 16 septembrie 2021 (LIVE TEXT)

16 sep. 2021,, 15:10   Politică
3348 4

15:00 // Parlamentul a luat act de cererea de demisie din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, depusă de Anatolie Zagorodnîi.

14.30 // Legislativul a aprobat constituirea a 45 de grupuri parlamentare de prietenie cu alte țări.

14:20 // Procedura de desemnare a președintelui interimar al CSJ și vicepreședintelui instituției a fost modificată.

13:20 // Parlamentul a aprobat numirea următorilor candidați în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale: Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco, Alexandru Musteață.

Candidatura propusă de Partidului Șor - Vadim Banaru, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. "Sînt trei locuri pentru opoziția parlamentară, noi am venit cu un candidat, dar el nu a fost susținut. Este stranie această poziție", a precizat deputata Marina Tauber.


Totodată, doi candidați din partea Blocului comuniștilor și socialiștilor nu s-au prezentat la ședința plenară, prin urmare candidatura lor nu a fost supusă votului.

12:50 // Parlamentul examinează proiectul de hotărîre privind desemnarea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

12:41 // Proiectul de modificare a Constituției, ce vizează numirea judecătorilor, a fost votat în prima lectură, cu 56 de voturi.

12:20 // Sergiu Litvinenco: Existența acestei perioade de probă de cinci ani punea o presiune asupra judecătorului. În asemenea cazuri, judecătorii luau decizii nu în conformitate cu legea, dar ținînd cont de ce crede cel care urmează să ia anumite decizii în raport cu cariera sa. Este necesar de a exclude termenul respectiv, pentru ca judecătorii să nu mai poată fi influențați.

12:02// Majoritatea parlamentară examinează proiectul de lege privind modificarea Constituției, menit să consolideze independența sistemului judecătoresc.

Proiectul prevede termenul și modul de numire a judecătorilor. "Actualmente judecătorii sînt numiți pentru o perioadă de cinci ani. Au existat mai multe critici. Astfel judecătorii vor fi numiți pînă la atingerea plafonului de vîrstă de către președintele țării, la propunerea CSM", a relatat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Totodată, se instituie dreptul președintelui de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

11:58// Deputații Fracțiunii comuniștilor și socialiștilor au părăsit ședința plenară, în semn de protest față de deciziile majorității parlamentare de a respinge mai multe inițiative ale opoziției.

11:40// Fracțiunea BCS a cerut audierea ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, la subiectul contractului cu Gazprom pentru livrarea gazului, contract care expiră la 30 septembrie.

”Cerem audieri în privința prețurilor la gazele naturale începînd cu 1 octombrie și lipsa de acțiuni din partea Guvernului în vederea negocierii acestui acord. Răspunsul trebuie prezentat astăzi în Parlament”, a declarat deputatul Oleg Reidman. Propunerea de audieri a fost respinsă de majoritate.

11:30 // Blocul comuniștilor și socialiștilor a cerut audierea, astăzi, în plenul Parlamentului, a conducerii ANRE, în problema majorării prețurilor la carburanți.

Vlad Bătrîncea: Acest așa-zis regulator nu face nimic cînd prețul la carburanți crește. Dînșii nu doresc să plece și spun că nu pot înreprinde nimic. Întrebarea logică este: dacă nu pot, de ce continuă să ocupe funcții la ANRE? Observăm cum zilnic cresc prețurile, săptămîna aceasta trebuie să audiem această agenție și să luăm o decizie de principiu.

Reprezentanții PAS au declarat la rîndul lor că nimeni nu e satisfăcut de rezultatele acestei instituții. Aceștia au precizat însă că, în prezent, cadrul legal, nu permite demiterea directorilor ANRE și că trebuie efectuate anumite modificări. Deputații majorității au propus ca audierile să se desfășoare săptămîna viitoare.

Vasile Bolea, deputat BCS: Se creează imprezia că îi apărați pe cei de la ANRE.

Igor Grosu, spicherul Parlamentului: Pentru minciuni nu există dreptul la replică. Mai puțin priviți holdingul șefului și atunci condiția psihică o să fie mai bună.

11:15 // Fracțiunea Partidului Șor a cerut includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege care reglementează activitatea farmaciilor sociale mobile în localitățile rurale.

Spicherul a respins inițiativa, precizînd că proiectul nu are avizul Guvernului și nici raportul comisiei de specialitate. El a menționat că proiectul va fi inclus pe agendă după ce vor fi respectate procedurile.

11:04 // La ședința plenară și-au înregistrat prezența 87 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 16 septembrie 2021

Subiecte Agenda

  1. Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova
  2. Proiectul de hotărâre privind desemnarea unor membri ai Comisiei Electorale Centrale
  3. Proiectul de lege pentru modificarea art.20 din Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995
  4. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție (art.7, 91)
  5. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.156/1998 privind sistemul public de pensii (art.8, 12, 16, ș.a.)
  6. Proiectul de hotărâre privind grupurile parlamentare de prietenie
  7. Proiectul de hotărâre privind demisia din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor
  8. Proiectul Codului transportului feroviar
  9. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – anexa nr.2; Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător – anexa)
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?