Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 10 noiembrie 2022 (LIVE TEXT)

10 noi. 2022,, 12:55   Politică
2515 0

12:36 // Reidman: Colegul nostru (Radu Marian) a spus că în perioada comunistă au fost închise mai multe școli. Aduc datele statitisce. În perioada 2001 - 2008 au fost închise 30 școli, în perioada 2009 - 2015 - 196 de școli, 2015 - prezent au fost închise 116 școli.

Radu Marian: Eu nu știu la ce date faceți referințe, dar În 2001 - pînă în 2009 au fost închise 78 de școli, ordinul a fost semnat de Zinaida Greceanîi.

Druță: Școlile au fost închise nu pentru că cineva prin ordin a vrut să închidă. Școlile au fost închise pentru că lipseau elevii, pentru că părinții au plecat peste hotare. În 2001 cînd PCRM a revenit la putere în italia erau 6000 de moldoveni înscriși la viza de reședință, în 2009 în Italia erau 130 de mii doar cu statut oficial, în afară de asta erau și cei care erau fără statut oficial adică circa 300 mii de moldoveni. Atunci în februarie 2008 cînd prim-ministru era doamna Greceanîi, vice-primministru era Dodon el a prezentat acel proiect privind optimizarea școlilor. Iar în anii următori procesul doar a continuat.

Sinchevici: S-a mai spus că școlile se închideau pentru că plecau oamenii. Oamenii au continuat să plece și după guvernarea comunistă pentru că au venit la putere tot oamenii crescuți de voi ca Lupu, Plahotniuc și alții.


Caraman: Cel mai ușor este să învinuiești pe cei care au guvernat pînă. Cel care a venit după comuniști a venit Vlad Filat, nașul vostru de botez.

Marian: Închiderea școlilor a fost generată de exodul populației. Noi lucrăm cu consecințele celor care au condus țara pînă acum.

12:30 // Proiectul de lege pentru modificarea anexei din Legea nr.668/1995 privind aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului, votat de parlament.

12:20 // Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la cel de al 11-lea Protocol adițional la Constituția Uniunii Poștale Universale, întocmit la Abidjan la 26 august 2021, votat de aleșii poporului.

12:12 // Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția poștală universală și Protocolul ei final, întocmite la Abidjan la 26 august 2021 votat în parlament

11:58 // Proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Aranjamentul privind serviciile poștale de plată și protocolul lui final, întocmite la Abidjan la 26 august 2021, votat de aleșii poporului.

11:47 // Proiectul de lege pentru abrogarea Legii nr.265/2003 cu privire la inspecția înainte de expediție, votat de aleșii poporului

11:39 // Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în sumă de 60,0 milioane de euro, semnat la Chișinău la 28 octombrie 2022, votat de aleșii poporului.

11:25 // Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului ”Sistemul termoenergetic al mun.Bălți (SA ”CET-Nord”), votat de aleșii poporului.

11:01 // Ordinea de zi a fost aprobată cu votul a 58 de voturi.

11:00 //Grosu: Comisia UE a pregătit un nou pachet de susținere energetică pentru RM în valoare de 250 milioane de euro. Mulțumim o să continuăm să economisim.

10:53 //Pîslariuc: Voi trece tentației să comentez ce s-a vorbit pînă acum. Astăzi comunitatea științifică din RM sărbătorește ziua științei și eu felicit întreaga comunitate cu această zi. Această zi este sărbătorită în contextul Zilei internaționale pentru pace și dezvoltare. În spiritul acestei declarații eu sper că și parlamentul să purceadă cît mai repede la dezbaterea agendei pentru pace și dezvoltare.

Marian: Vreau să aduc aminte că decretul pentru optimizarea școlilor a fost semnat încă în perioada comunistă. Iar mai multe școli au fost închise anume în acea perioadă. Nu e creștinesc să furi poporul și să furi cu kuliocele, să semeni ură, vremurile de ură de hoție, de ipocrizie a trecut demult.

10:52 // Odnostalco: Nu mă așteptam că în Parlament și în Ministere se face chiar în așa hal un lobby pentru gay. Un lucru trebuie să fie clar, femeia este femeie și bărbatul este bărbat.

10:30 // Deputatul Albu Adrian, membru al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a cerut în cadrul ședinței Parlamentului din 10 noiembrie, audierea ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Acesta și-a dorit explicații și asigurări că în școli nu vor fi încurajate discuții pe tema „Identificării de gen și orientării sexual romantice”.

„Solicit includerea pe ordinea de zi, audierea ministrului Topală, pentru a primi o explicație și asigură că în niciun caz nu vor fi promovate și încurajate discuții și reflecții pe tema „Identificării de gen și orientării sexual romantice”. Anticipînd comentariile colegiilor și votul care va urma pentru includere, vom cataloga nedorința primirii unor astfel de asigurări ca dorință vădită de promovare a valorilor LGBT în școli”, a precizat Albu.

10:08 // Vlad Bătrîncea: considerăm că este cazul ca Litvinenco să fie audiat de parlament, să aducă explicațiile de rigoare pentru că toate ce se întîmplă compromit reforma în justiție, compromit statul de drept, compromit concursurile immportante care au loc în instituțiile statului. Cea mai ușoară soluție ar fi demisia de onoare pentru a nu periclita reforma în justiție. În cazul în care solicitarea va fi ignorată de Sergiu Litvinenco, fracțiunea BCS va înainta moțiunea simplă împotriva ministerului justiției.

10:07 // Grosu: Pe parcursul lunii octombrie Parlamentul a economisit peste 30% la energia electrică, comparativ cu aceiași perioada

Consumul, în luna octombrie, a scăzut cu peste 32 mii KWatti. Continuăm în aceiași manieră și îndemnăm și alte instituții de stat să economisească.

10:05 // 87 de deputați prezenți la ședința Parlamentului Republicii Moldova.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 10 noiembrie 2022

8.9.377Proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei naționale de dezvoltare ,,Moldova Europeană 2030”

10.321Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie)

11.383Proiectul de hotărâre privind numirea în funcție de membru al Curții de Conturi

12.ÎNTREBĂRI

0
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?