X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ședința Parlamentului R.Moldova din 11 noiembrie (LIVE)

11 noi. 2021,, 15:25   Politică
2700 0

16:48 // Proiectul de lege cu privire la interzicerea publicității la jocurile de noroc a fost votat în prima lectură cu 57 de voturi.

16:23 // Deputații examinează proiectul de lege cu privire la interzicerea publicității la jocurile de noroc.

Autorul proiectului Dumitru Alaiba a menționat că veniturile obținute de industria jocurilor de noroc în R.Moldova sînt colosale, acest lucru atestă o dependență gravă de jocurile de noroc, sînt ruinate familii.

"Este o catastrofă în creștere. Primul lucru care alimentează această depedență este publicitatea la jocurilor de noroc, care este într-atît de agresivă, la fiecare canal, site. Este concepută pentru oameni din cei mai săraci, oameni care au renunțat la ideea să facă un ban și unica speranță care și-o pun e în cîștigul rapid, dar el nu există, pînă la final sînt doar pierderi. Statul trebuie să intervină rapid", a argumentat Alaiba.

15:44 // Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre R. Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost votat în lectura a doua.


15:42 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi – art.10) a fost votat în lectura a doua.

15:25 // Membrii Consilului Audiovizualului au fost demiși astăzi de majoritatea parlamentară, în urma audierii raportului de activitate al instituției pentru anul 2020. Deputații au votat pentru respingerea raportului instituției. Deputații PAS au invocat incompetența și lipsa de profesionalism a membrilor CA, le-a imputat că nu au întreprins măsuri pentru asigurarea securității informaționale și contracarea încălcărilor și dezinformării.

De cealaltă parte, reprezentanții PSRM au calificat decizia drept o acțiune de răzbunare. „Argumentele aduse de majoritatea parlamentară sînt agramate și lipsite de conținut juridic, demască o necunoștință totală a legislației. Asta nu denotă decît dorința de a subjuga acest organ”, a declarat deputatul PSRM Corneliu Furculiță.

11:48 // Deputații audiază raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului în anul 2020.

11:40 // Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a cerut eliberarea inclupaților în dosarul atentatului asupra fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc. Parlamentarul a cerut intervenția ministrului Justiției, în vederea eliberării acestora din detenție, precizînd că este vorba de un dosar fabricat de procurori.

"În aceste momente la Curtea de Apel are loc ședința de judecată în dosarul pretinsului atentat asupra lui Plahotniuc. Acești oameni se află în detenție de patru ani, vorbim despre sportivi emeriți ai R.Moldova, care au ajuns acolo pe nedrept. Este un dosar desenat pe nisip de niște procurori obscuri, cunoaștem că nu a fost decît un show mediatic. Este o rușine pentru țară. (...) Facem apel către ministrul Justiției, către Consiliului Superior al Procurorilor - să intervină în acest dosar, pentru a fi clasat, iar oamenii să fie eliberați", a spus Bătrîncea.

11:35 // Deputații BECS au depus o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății.

"Situația actuală nu corespunde „vremurilor bune”. Situația din domeniul sănătății a scăpat de sub controlul persoanei care trebuia să dea dovadă de profesionalism și vigilență. Cu 20-30% au crecut prețurile la medicamente. Aproape 50 de persoane decedează zilnic în urma complicațiilor cauzate de Covid. În spitale se atestă lipsă de medicamente pentru tratarea Covid-19", a declarat deputatul Vladimir Odnostalco.

„În accepțiunea ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, pacienții care suferă de Covid sînt o povară pentru sistemul medical, iar mjloacele acordate pentru tratamentul lor ar fi bani cheltuiți în van. Ministra și-a permis să îndemne cetățenii la chiparea copiilor. (..) Este un ministru care nu corespunde funcției deținute”, a adăugat Odnostalco.

11:27 // Blocul comuniștilor și socialiștilor a cerut audierea premierului Natalia Gavrilița referitor la acțiunile întreprinse de Guvern pentru reîntoarcerea în proprietatea statului a barajului de la Naslavcea.

„Recent fostul premier Vlad Filat a recunoscut ilegalitatea transmiterii către Ucraina a barajului de la Naslavcea. Vrem să aflăm ce acțiuni se întreprind pentru a-l reîntoarce”, a declarat deputata Elena Bodnarenco.

11: 15 // Fracțiunea Partidului Șor a solicitat audierea, în plenul Parlamentului, a raportului de activitate a Guvernului, cu ocazia marcării a 100 de zile de mandat. Propunerea a fost respinsă de majoritate parlamentară.

11:12 // Deputații socialiști i-au înmînat în mod ironic vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, un poster din timpul unui protest organizat de PAS încă în 2018, împotriva majorării prețurilor la gazele naturale.

Pe poster era inscripționată lozinca: "Țara trece la tizic, nu vă e rușine un pic?”.

"Societatea a izbucnit pe rețelele de socializare cu fotografia dlui Popșoi de acum cîțiva ani, în care își afișa lupta cu creșterea prețurilor la gazele naturale. Aș vrea să-i întorc dlui Popșoi posterul, care astăzi este și mai actual decît ieri", a declarat deputata socialistă Diana Caraman.

11:06 // La ședința plenară și-au înregistrat prezența 88 de deputați.

Deputații se întrunesc astăzi în ședință plenară. Pe agenda ședinței au fost incluse 15 subiecte.

1. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative (art.VI1, VI2)

2. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1553/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă a transportatorilor față de călători (art.1, 6)

3. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi – art.10)

4. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă (art.2, 3, 4, 5, ș.a.)

5. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

6. Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului, întocmit prin schimb de note, cu privire la modificarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ungaria privind cooperarea pentru dezvoltare

7. Proiectul de lege privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitate

8. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni – art.33; Legea cadastrului bunurilor imobile nr.1543/1998 – art.20, 26, 29, 36; ș.a.)

9. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc nr.291/2016 – art.53; Legea cu privire la publicitate nr.1227/1997 – art.19, 22; ș.a.)

10. Proiectul de lege cu privire la publicitate

11. Proiectul de lege privind importul unui mijloc de transport

12. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (Legea nr.591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale – art.9, 20, 36; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.134, 1341, 398, ș.a.)

13. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei – art.4, 11, 35; Codul penal nr.985/2002 – art.13414; ș.a.)

14. Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova în anul 2020, nr. 2549 din 09.11.2021

15. Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova nr.86/2021 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?