Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ședința Parlamentului: Guvernul Recean urmează să ceară vot de încredere (LIVE TEXT)

16 feb. 2023,, 16:05   Politică
3723 1

16:20 // Cu tribuna blocată, aleșii poporului au acordat vot de încredere Guvernului condus de Dorin Recean. Pentru Guvernul Recean au votat 62 de deputați.

În timpul procesului de vot BCS au scandat: Anticipate!

Bolea: Astăzi noi asistăm la desfășurarea unui procedeu care poate fi numit ”Gunbit moldovenesc”. A fost sacrificată cumătra Maie Sandu. Ce trebuie să înțeleagă un cetățean de rînd marca PAS. Această guvernarea a eșuat și avem nevoie de o resetare, acest lucru este posibil doar în cazul alegerilor parlamentare anticipate. Uitați de vremurile bune și rugați-va ca Maia Sandu să nu aducă războiul în RM.

16:02 // BCS a blocat tribuna parlamentului în semn de protest.

Bătrîncea: Înțelegem foarte bine dorința de a investi foarte repede un guvern, cineva trebuie să plece, deja așteaptă avionul. În Parlament există lege, deputații au dreptul la declarații.


Ați mers la Curtea constituțională și ați obținut un cîștig de cauză. Opoziția are dreptul să expună poziția sa, categoric nu acceptăm ca să fim lipsiți de dreptul de a ne expune părerea. Acest lucru nu poate fi tolerat. Ori revenim la lege, ori rămînem la această tribună și nu ne mișcăm de aici. Reiterăm că cei de la președenție și-au bătut joc de opoziție, am fost chemați cu jumătate de oră înainte de consultări, nimeni nu și-a permis așa ceva, noi avem 32 de deputați, majoritatea sînt în teritoriu și nu poți oferi jumătate de oră pentru consultări. Nu merge așa cum ați dorit.

Grosu: Asta a fost din partea BCS.

Carp: N-ar fi atît de trist dacă nu am fi asistat la această bătaie de joc, eu înțeleg multe lucrururi, alta este corect că în procedura de investire a unui guvern trebuie să adresezi întrebări. Încercările unora de a manipula cu așa numite petarde, băieți dar voi cumva nu vă aduceți aminte cum ați dus pe unul în vie și l-ați trîntic cu capul în vie și el a purtat ochelari două săptămîni? Ar fi foarte bine în condițiile în care au experiență în spate. Modalitatea de a adresa întrebări șia face politică trebuie să fie una corectă.

Grosu, către Bătrîncea: Mai face uz cineva de dreptul de a vorbi din partea fracțiunii BCS? Voi odată ați vorbit!

BCS scandează: ”Rușine”

15:32 // Prin votul majorității luările de cuvînt au fost limitate, cîte doi reprezentanți din partea fiecărei formațiuni.

Bătrîncea anunță că BCS va merge la Curtea Constituțională pe subiectul mimării negocierilor.

”Mie îmi pare bine că mergeți încă la o încălcare a jurisprudenței CC, noi totuși asistăm astăzi nu la examinarea unei proceduri simple. Aceste apucături cu Coreea de Nord, nu este normală. Noi nu acceptăm asemenea condiții, colegii noștri au dreptul să vorbească, noi nu ne grăbim. De unde apare această grabă? Rog să respectați parlamentului și fiecare deputat”, a spus Bătrîncea.

Creangă: Curtea Constituțională prin hotărîrea a stabilit că nu putem îngrădi drepturile, dar regulamentul parlamentului stabilește cînd pot fi limitate aceste drepturi. Plenul poate decide că luarea de cuvînt poate fi limitată în timp prin votul majorității. Este vorba de articolul 105.

Bolea: Luările de cuvînt pot fi limitate în timp, dar nu pot fi limitat dreptul deputatului de a ieși la tribuna parlamentului.

Stamate: În timp poate fi interpretat extensiv, ca exemplu luările de cuvînt să fie limitate în timp de 15 min și atunci să vedem cîte luări de cuvînt pot fi făcute în timpul a 15 min.

Bătrîncea anunță că BCS cere pauză de jumătate de oră.

15:27 // Adrian Lebedinschi: Ce facem cu CSI-ul? Unii consideră că trebuie să păstrăm calitatea noastră de membru, alții cred că trebuie să părăsim CSI-ul?

Recean: Obiectivul nostru strategic este integrarea UE, nu e vorba despre CSI sau nu despre CSI. Este evident că anumite acorduri din cadrul CSI nu funcționează și da cred că o parte din acorduri, gradual vor fi denunțate.

15:22 // Valeriu Muduc: Domnul Recean, sînteți un om bogat?

Recean: Eu am o familie excepțioală, eu am părinți și socri excepționali. Eu am niște prieteni excepționali. Eu iubesc cartea, eu nu tolerez lipsa de eficiență și lipsa de integritate.

14:46 // Țîrdea: Sînteți implicat în anumite dosare penale?

Recean: Din 2013 atunci cînd am intrat în conflict cu dosarul ”Pădurea Domnească” mi s-au tot fabricat dosare penale. Dacă sincer nu știu cît dosare penale sînt sau sînt pe rol în care este vizat numele meu. În acea perioadă confruntîndu-mă cu alte Plahotniuc, le-am spus puteți să îmi fabricați oricîte dosare penale vreți.

14:54 // O să cereți ridicarea stării de urgență?

Recean: Starea de urgență este un mecanism necesar pentru starea de urgență. Ea este instrumentul constituțional pentru ca să acționăm promt în situații volatile. Vom lucra ca să diminuăm din această volatilitate și atunci vom elimina această stare de urgență.

13:46 //Marina Tauber a venit în parlament pentru a îi înmîna lui Dorin Recean mai multe facturi.

Igor Grosu: Domnule candidat vă rog să nu atrageți atenția la doamna deputată.

Recean: Doamnă Tauber o jumătate din aceste facturi deja sînt achitate. Dacă șeful vostru nu fura miliardul atunci nu era nevoie să faceți acest teatru acum aici. Vă duceți, îl aduceți miliardul înapoi și guvernul în continuare va avea grijă de cetățenii pe care dumneavoastră i-ați furat. Vă mulțumim!

Deputații scandează: La pușcărie!

13:40 // Burduja: Top cinci pași care le veți întreprinde în sectorul economic.

Recean: 1. Acces imediat la resurse pe termen lung și resurse ieftine

2. deregularea tuturor certificatelor pentru ca o companie să își poată performa activitatea.

3. accesul companiilor la piețele informaționale

4. digitalizarea

5. Să avem procesul de aderarea la UE pentru ca să putem deschide piețe pentru business-ul mic și mijlociu.

Burduja: Top cinci pași pentru a majora puterea de cumpărare a populației?

Recean: 1. noi deja acoperim o jumătate din factură, dacă nu se furau bani noi puteam să acoperim și mai mult și noi facem acest lucru din resursele bugetului din resursele venite din UE și SUA

2. noi de asta insistăm să creștem economia pentru ca să creștem veniturile populației.

Noi vom crea programe sustenabile pentru ca cetățenii să poată să își realizeze drepturile lor economice nestingherit.

13:31 // Cheptănar: RM este în prezent ținta unui război hibrid. În toamnă am văzut cum gruparea SOR a încercat să organizeze proteste plătite.

Recean: Așteptarea noastră este că intensitatea va crește și mai tare în timpul următor. Grupurile criminale credeau în toamnă că vor putea scăpa de pedeapsă. Vă dau asigurare că instituțiile RM sînt pregătite să facă față acestor atacuri și deja fac față acestor atacuri.

Cheptănaru: Vedem acum, mișcarea șoarecilor pentru cașcaval a ieșit cu o inițiativă de a solicita guvernului să plătească în întregime facturile. Eu vreau să vă întreb dacă sponsorul principal al acestei mișcări, ȘOR nu fura acel miliard. Cîte facturi ar putea fi plătite din acel miliard.

Recean: Cinci miliarde și cinci sute au fost alocate în această perioadă cetățenilor pentru a compensa facturile care au crescut. Un miliard de euro furați îs de patru ori decît aceste facturi, aproape jumătate din factura curentă este acoperită de guvern, prin urmare impactul furtului miliardului îl vedem pe față. La mine zilele trecutee au fost niste soli ale lui Șor, dacă nu era furtul miliardului noi cu toții avem cu toții bani pentru pensii, am fi avut bani să construim o clinică pentru bolnavii de cancer, pentru că în țara asta potențial există. Atunci cînd din economie se fură, se fură cu nemiluita iată avem aceste constrîngeri.

13:27 // Caraman l-a îndemnat pe Recean să comenteze raportul PLDM prin care se cerea tragerea la răspundere a sa în perioada în care era la conducerea MAI.

Dorin Recean: Ceea ce s-a întîmplat atunci refletă atitudinea mea față de corupție. Pentru că eu nu am satisfăcut și nu am răspuns multor solicitări din partid atunci, iată că s-a ivit acest raport fals. El atunci a fost tirajat pentru a face presiune asupra mea pentru ca să admit cerințele partidului.

Eu niciodată nu ezit și nu evit problemele, eu de fiecare dată am să mă implic să opresc un abuz și atunci cînd fac acest lucru sînt foarte dur. Eu nu iert abuzurile, eu nu permit lipsa de integritate.

13:25 // Dorin Recean: Noi trebuie să confruntăm și amenințările hibride care se multiplică, noi am trecut printr-un val de amenințări în toamnă, dar trebuie să înțelegem că următorul val cu intensitate și mai mare de abia începe.

Există o așteptare foarte mare a societății în cazul luptei împotriva corupției. Corupția mare trebuie pedepsită, iar relațiile ne formale care există la nivel local deasemenea trebuie rupte. Aici vreau să menționez că o digitalizare a procesului care trebuie să aibă loc în guvern ne-ar ajuta să prevenim corupția. Oferirea de servicii publici transparent ne-ar ajuta să prevenim corupția. Guvernul nou va trebui să accelereze reforma justiției în ce sens, ea a fost concepută foarte bine și aceste mecanisme zu mmizat pe faptul că cei care sînt în interiorul sistemului justiției trebuie să lucreze conform legislației, trebuie să respecte normelel cu părere de rău acțiunile nu au fost conform așteptările, iată de ce noul guvern va accelera această curățare.

O altă prioritate este rezolvarea pașnică a diferendului transnistrean, ca zona transnistreană să fie demitarizată.

13:21 // Dorin Recean a prezentat componența guvernului care urmează să îl conducă.

În plenul parlamentului, viitorul prim-ministru a anunțat că ministrul apărării, Anatolie Nosatîi nu este prezent la ședința parlamentului pe motiv că ar fi testat pozitiv la COVID-19.

13:20 // Dorin Recean: Un al domeniu la care vreau să atrag atenția este domeniul digitalizării, în guvernul care îl voi conduce digitalizarea va avea un profil și mai pronunțat, pentru că ea stă la fundamentul productivității în orice ramură din economia națională. Digitalizarea nu este doar despre serviciile publice, digitalizarea este un factor care potențează relațiile dintre agenții economici și consumator și foarte important ea ne va ajuta să internaționalizăm economia noastră, să facilităm exporturile noastre.

13:10 // Dorin Recean: Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în istituțiile guvernamentale, astfel ca serviciile publice să fie cît mai aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importantă dezvoltarea economică, ea stă la baza tuturor necesităților pe care noi trebuie să le acoperim în toate sferele.

De asta guvernul pe care intenționez să îl conduc, se va concentra pe dezvoltarea economică. Deasemenea dezvoltarea economică presupune accesul întreprinderilor la piețele internaționale. Oamenii de afaceri trebuie să aibă accesul la resursele din afara țării, iar în același timp trebuie să creăm insule de succes în RM, dar și să atragem investitorii străini.

O altă prioritate este pacea și stabilitatea, am menționat că noi trăim trăim vremuri tulburi și noi împreună trebuie să facem față acestor provocări, trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare și în capacitatea noastră de a asigura ordinea publică.

Toate acestea se încadrează în programul Moldova Europeană 2030, integrarea UE înseamnă mai mult ajustarea regulilor interne ca fiecare cetățean să se poată simte liber, să se dezvolte și să crească bunăstarea. Este important să construi Europa la noi acasă, aceasta înseamnă aderarea RM la UE, acest lucru este despre ce facem noi în interior pentru ca cetățenii noștri să trăiască mai bine, să aibă oportunități de dezvoltare și să creieze produse și servicii inclusiv pentru piața UE.

Avem de confruntat probleme grave energetice, de aceea am format în cadrul Guvernului un minister destinat pentru domeniul energetic.

13:05 // Ședința Parlamentului a fost reluată. Dorin Recean urmează să vină în fața aleșilor poporului pentru a cere vot de încredere pentru echipa sa.

12:00 // Deputații au anunțat o pauză pînă la 13:00

11:59 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.96, 102, 123, Titlul IV; Legea nr.1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal – art.4; ș.a.), votat în lectura I.

11:34 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public (art.25, 28, 45, ș.a.), votat

11:30 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.278/2007 privind controlul tutunului – art.2, 10`1, 10`2 ș.a; Codul contravențional – art.91`1; Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice – art.16, 18; ș.a.), votat în lectura II.

11:26 // Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea dopajului în sport, votat în lectură finală.

11:22 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (aspecte conexe de guvernanță corporativă și piața de capital), votat în lectura I.

11:13 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.139/2018 cu privire la eficiența energetică, votat în lectura I.

10:47 // Proiectul de lege cu privire la accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale, reconfirmat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri CM/Res (2013) 66 al Consiliului Europei, aprobat de aleșii poporului.

10:20 // Deputații au aprobat ordinea de zi

10:15 // Deputații PAS, anunță că vor transfera salariul pentru o zi în contul Minsiterului Finanțelor pe conturile în care vor fi adunați bani pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Turcia.

BCS se alătură mișcării de susținere a poporului turc, astfel salariul pentru 3 zile ale deputaților fracțiunii parlamentare va fi transferat pe contul Ministerului Finanțe pentru ajutorarea poporului turc.

Grosu: Întradevăr, acum trebuie să fim solidari, am avut o discuție cu autoritățile de la noi.

10:11 // Grosu: Sătămîna trecută am aflat despre un accident cuplit produs pe Viaduct. Am citit mesajul emoționant scris de tînăra care a fost victiva acestui accident. Rămasă fără picioare, Marcela începe o nouă viață și are nevoie de ajutorul nostur. Vreau ca noi, colegii, cei care sîntem în parlament să facem tot posibilul pentru a înăspri legislația pentru șoferii care nu respectă limita de viteză. Viața are prioritate. Trebuie să avem cît mai curînd înregistrate în parlament acele modificări legilative pentru a discuraja, a sancționa aceste încălcări.

10:09 // Parlamentul a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor cutremurului din Turcia și Siria.

10:05 // Ședința paralmentului a început cu prezența în sală a 88 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova. Premierul desemnat, Dorin Recean vine în parlament pentru a cere vot de încredere pentru echipa cu care urmează să conducă noul Guvern.

1.328Proiectul de lege pentru prevenirea și combaterea dopajului în sport

2.467Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public (art.25, 28, 45, ș.a.)

3.478Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (stimularea comerțului electronic)

4.2Proiectul de lege cu privire la modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului

5.390Proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător nr.93/1998 (art.4, 8, 9)

6.365Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.278/2007 privind controlul tutunului – art.2, 10`1, 10`2 ș.a; Codul contravențional – art.91`1; Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice – art.16, 18; ș.a.)

7.322Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1308/1997 privind modul normativ și modul de vînzare-cumpărare a pămîntului – art.1, 3, 4, ș.a.; Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice –art.1,9,ș.a.)

8.335Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare (art.2, 8, 13, ș.a.)

9.4Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă

10.15Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (aspecte conexe de guvernanță corporativă și piața de capital)

11.16Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.139/2018 cu privire la eficiența energetică (art.1, 2, 3, ș.a.)

12.17Proiectul de lege cu privire la accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale, reconfirmat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri CM/Res (2013) 66 al Consiliului Europei

13.18Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.96, 102, 123, Titlul IV; Legea nr.1056/2000 pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal – art.4; ș.a.)

14.8Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative (Legea nr.257/2013 privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe care sînt exonerați de obligativitatea deținerii unei viz

15.22Proiectul de hotărîre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale

16.481Proiectul de hotărîre a Parlamentului privind abrogarea Hotărîrii Parlamentului nr. 1377/1993 privind modul de transmitere a materialelor în organele de anchetă

17.242Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul penal al RM – art.65`1 , 132, 266; Codul contravențional al RM – art.16`1, 32, 36, ș.a; Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier – 21`1, 46, 53; ș.a.)

18.2905Audierea Raportului auditului conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite

19.Proiectul de hotărîre privind rezultatele audierii Raportului auditului conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, astfel cum sînt definite în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, inclusiv la cele deținute indirect

20.ÎNTREBĂRI

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?