X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Ședință cu scîntei la Comisia juridică: "Vreți să-l numiți pe Igor Popa procuror general, dar nu va fi"

16 sep. 2019,, 10:50   Politică
3264 0

Spirite încinse în această dimineață la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, la dezbaterea proiectului de modificare a Legii Procuraturii.

Democratul Igor Vremea a criticat noua procedură de selectare și numire a procurorului general pe care o propune Ministerul Justiției.

Igor Vremea a declarat că proiectul nu are niciun beneficiu și a învinuit actuala guvernare că vrea să politizeze procesul de numire a procurorului general și să reducă competențele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Care sînt beneficiile acestei legi? Nu este mai bun ceea ce propuneți decît ceea ce este. De ce ministrul Justiției trebuie să fie și în Comisia de preselecție și în CSP? Ministrul o să controleze procesul de la și pînă la…Vreți să politizați această funcție pentru că nu aveți încredere în CSP”, a declarat Vremea.

„Dl Vremea se face că nu înțelege… Dvs îl vreți pe Igor Popa procuror general, dar Popa nu va fi procuror. Urmează să fie selectat un procuror independent și de Plahotniuc și de noi cei din ACUM și de colegii Partidului Socialiștilor. Este un echilibru. Este implicat și Guvernul prin Ministerul Justiției, are un cuvînt de spus și organul de autoadministrare – CSP și președindetele țării care pune punctul final”, a argumentat președintele Comisiei juridice Sergiu Litvinenco.


Deputații au precizat că la pregătirea noii Legi a Procuraturii s-a ținut cont de hotărîrile Curților Constituționale din alte țări și de recomandările Comisiei de la Veneția.

După dezbateri, proiectul noii Legi a Procuraturii a fost avizat pozitiv de Comisia juridică și va fi propus spre aprobare la ședința de astăzi a Parlamentului, care va începe la ora 12:00.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?