Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Secții de votare pentru diasporă: Codul Electoral prevede că hotărîrea finală aparține CEC-ului

24 iun. 2021,, 08:42   Politică
5744 2

Hotărîrea Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de vot pentru diaspora la alegerile din iulie, după ce instanțele judecătorești au obligat CEC-ul să deschisă nu mai puțin de 190 de secții de vot, pe de o parte este criticată de unii comentatori politici, iar de alții este salutată.

Cu toate acestea, experții în domeniul electoral spun că, deși contrară deciziei instanței de judecată, hotărîrea CEC este una definitivă.

„Am convingerea că nu se va mai reveni la această problemă, pentru că nu mai avem timp. Sper că diplomații noștri, reprezentanții Ministerului de Externe deja lucrează cu autoritățile statelor unde avem cetățeni de-ai noștri. S-a decis ca să fie deschise 150 doar pentru că pentru atîtea secții au fost bugetați bani, în pofida deciziei instanței. Codul Electoral prevede că decizia finală aparține CEC-ului. Acum ministerul trebuie să lucreze eficient cu autoritățile țărilor gazdă”, a spus Igor Boțan.

Pe de altă parte, reprezentanții Platformei DA cer procuraturii să se implice în acest caz și să-i sancționeze pe membrii CEC, inclusiv penal, pentru neexecutarea hotărîrii instanței de judecată.

„Tehnic deja este complicat să mai schimbi ceva, a rămas puțin timp, dar nimeni nu a anulat responsabilitatea administrativă și penală pentru neexecutarea hotărîrii instanței”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari (Platforma DA).


Reamintim că pe 22 iunie Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău care obliga CEC-ul să deschidă pentru alegerile din iulie nu mai puțin de 190 de secții de vot în străinătate. Decizia CEC de a deschide 150 de secții a avut la bază devizul de cheltuieli estimativ elaborat pentru organizarea și desfășurarea scrutinului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?