X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Secții de votare în biserici baptiste: Ce spune Ambasada Moldovei în SUA

13 feb. 2019,, 11:51   Politică
3108 1

Ambasada Republicii Moldova în SUA a venit cu cîteva precizări în cazul secțiilor de votare la alegerile parlamentare ce vor fi deschise în cadrul bisericilor.

Astfel, Ambasada menționează printr-un comunicat că atît numărul, cît și locațiile secţiilor de votare din Statele Unite ale Americii, au fost stabilite în baza statisticii de participare a moldovenilor la alegerile anterioare din 2016 și 2014, baza de date a serviciului consular al ambasadei, înregistrările preliminare ale alegătorilor, precum şi capacităţile tehnice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova.

De asemenea, Ambasada mai menționează că motivul pentru care cel puțin 8 dintre cele 12 secții de votare care vor fi deschise la alegerile parlamentare din Statele Unite vor activa la biserici, centre religioase și locuri de reședință compactă pentru membrii comunității baptiste - oameni din Moldova, pentru că „de cele mai dese ori comunitățile bisericești din SUA sînt dispuse să ofere aceste spații cu titlu gratuit, precum și dispun de spații ce corespund criteriilor necesare pentru buna desfășurare a procesului electoral”.

„Ambasada a fost informată în legătură cu mai multe încercări de a-i hărţui pe membrii diasporei care ajută la procesul de organizare, precum şi pe proprietarii/managerii de la secţiile de votare identificate. Aceste acţiuni pot pune în pericol procesul electoral şi pot limita posibilităţile de a exercita dreptul la vot a cetăţenii moldoveni care locuiesc în SUA”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Republicii Moldova în SUA.

Amintim că la alegerile parlamentare din februarie 2019, trei circumscripții i-au revenit diasporei: Europa de Est, Europa de Vest și SUA, Canada. Pe rețelele de socializare a fost dat startul unui flashmob care îndeamnă conaționalii aflați peste hotare să revină în țară de alegeri, pentru a vota acasă.


Mai multe partide, printre care Partidul Socialiștilor, Partidul Liberal și Blocul ACUM, au cerut public Guvernului să mărească numărul secțiilor de votare de peste hotare, motivînd că sînt prea puține.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?