Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Se introduce control comun la încă un șir de puncte de control moldo-ucrainene

24 iul. 2018,, 10:30   Politică
2838 4

Parlamentarii din Moldova și Ucraina au semnat opt protocoale privind introducerea unui control comun la punctele de trecere moldo-ucrainene.

Documentele au fost semnate la Odessa în cadrul unei ședințe comune în deplasare a Grupului de prietenie a Parlamentului Moldovei cu un grup de deputați din Rada Supremă a Ucrainei pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit Serviciului de presă al Consiliului Regional Odessa, participanții la ședință din partea Moldovei au fost: vicespicherii Parlamentului Moldovei Vladimir Vitiuc și Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului de prietenie cu Ucraina a Parlamentului Moldovei, Eugeniu Nichiforciuc, președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană a Parlamentului Moldovei, Violeta Ivanov, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Ruslan Bolbocean, ambasadorul Moldovei în Ucraina în perioada 2006-2008 Sergiu Stati.

În cadrul întrevederii, grupele de prietenie au examinat noul pod pentru automobile de lîngă localitatea Palanca din Republica Moldova, au discutat chestiunile privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii turistice în regiunea Odessa și teritoriile adiacente Republicii Moldova.

„Astăzi am vizitat Palanca unde se construiește un punct de control nou, a cărui capacitate de trecere va constitui 1,5 mii de automobile pe zi. Chestiunea privind securitatea vizează ambele țări. Anume din acest motiv este importantă nu numai infrastructura vămii și Serviciului de frontieră, dar și controlul general”, a menționat Eugeniu Nichiforciuc.


La rîndul său, președintele Consiliului Regional Odessa, Anatoli Urbanski, a spus că construcția podului la Palanca pe șoseaua M-15 Odessa-Reni și a drumului propriu-zis este un exemplu elocvent de mișcare în direcția cursului european de dezvoltare. Potrivit lui, anume datorită reformelor reușite și inițiativelor președintelui, Petro Poroșenko, care a propus ca încasările peste plan obținute de pe urma perceperii taxelor vamale să se canalizeze pentru construcția drumurilor, în regiunea Odessa apar mai multe perspective de dezvoltare a regiunii la nivel internațional.

Parlamentarii ambelor țări au semnat următoarele opt protocoale privind introducerea unui control comun la punctele de trecere moldo-ucrainene, au discutat probleme privind securitatea informațională, ecologia, energetica, chestiuni privind cooperarea cu organizațiile de grant din Uniunea Europeană, au discutat planurile de cooperare comună pentru a doua jumătate a anului 2018.
Următoarea ședință a Grupului Interparlamentar de Prietenie „Moldova-Ucraina” este preconizată pentru toamna anului curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?