”Cerem audierea domnului Dorin Recean, în vederea diferitor informații despre privatizarea mai multor întreprinderi în special al RED Nord. În spațiul public figurează mai multe cifre care sînt mult mai mici decît costul real al acestei întreprinderi. Săptămîna trecută ați modificat Moldtelecom, Universul, Casa Presei și alte întreprinderi importante. În spațiul public trebuie să existe o dezbatere față de soarta acestor întreprinderi”, a declarat deputaul BCS, Vlad Bătrîncea.
La rîndul său, deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu anumite clarificări la acest subiect.”Noi am solicitat clarificări la acest subiect, într-adevăr există interes din partea anumitor țări. Există interes din partea anumitor țări, dar guvernul nu analizează acum posibilitatea atragerii investitorilor în cazul RED Nord. Însă, Moldtelecom nu era niciodată în acea listă, mai atent să urmărim documentele să citim. ", a declarat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.
Inițiativa BCS nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Întreprinderea de stat „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord), cu aproape jumătate de milion de consumatori, ar putea fi cumpărată de România. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care a precizat că în prezent, statul român produce mai multă energie electrică decît consumă și nu dispune de spații de stocare, lucru asupra căruia se lucrează.
Amintim, deputații din Parlament din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au pronunțat anterior împotriva privatizării RED Nord și FEE Nord, subliniind că acestea sînt întreprinderi strategice, care sînt profitabile și trebuie să rămână în proprietatea statului.
Societatea pe Acțiuni RED-Nord a fost creată în 1997, iar în 2017 a fost reorganizată prin fuziune cu Rețelele Electrice de Distribuție Nord-Vest.
Întreprinderea oferă servicii de distribuție a energiei electrice tuturor utilizatorilor rețelei electrice de distribuție din zona de nord a Republicii Moldova și anume: mun. Bălți, raioanele Briceni, Drochia, Dondușeni, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Ungheni, asigurînd distribuția a 30% din energia electrică din țară. Lungimea totală a liniilor electrice este de peste 21.200 de kilometri.
În cursul anului 2023 cele 13 oficii ale S.A. „RED-Nord” au alimentat cu energie electrică circa 500 de mii de consumatori racordaţi pe niveluri de joasă tensiune și pe medie tensiune.
Compania de stat Energocom achiziționează cea mai mare parte a energiei electrice pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană și deținută de compania rusă Inter RAO. De exemplu, în luna iulie ea va procura 310904 MWh de energie electrică de la GRES Moldovenească, sau mai mult de 85,3 la sută din volumul necesar. Conform prognozei, circa 30 750 MWh (sau 8,4%) vor fi completate de pe bursa română OPCOM, în special în orele de vîrf. Se estimează că producția centralelor electrice de termoficare de la Chișinău și Bălți și a centralelor de energie regenerabilă care au contracte cu furnizorul central de energie electrică va constitui 23 155 MWh sau 6,3%. Prețul energiei electrice procurate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de dolari pentru un MW, iar contractul este valabil pînă la sfîrșitul anului 2024. Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici din centrul și sudul țării este de 2,34 lei pentru 1 kWh, în timp ce tariful pentru consumatorii din nordul țării este de 2,84 lei pentru 1 kWh.
Adăuga comentariu