X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Scrisoare deschisă către corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova

14 mar. 2018,, 14:58   Politică
11215 15

Mișcarea Națională „VOIEVOD” adresează o scrisoare deschisă tuturor ambasadelor, reprezentanțelor diplomatice de pe teritoriul Republicii Moldova și Oficiului ONU din Republica Moldova.

În scrisoarea semnată de președintele acestei mișcări, Nicolae Pascaru, se trage un semnal de alarmă în legătură cu unele posibile provocări și presiuni din partea României asupra organelor statului și persoanelor cu funcții de demnitate publică, iar structurile menționate sînt îndemnate să intervină pentru a stopa aceste acțiuni.

Textul integral al scrisorii îl puteți citi în continuare.

SCRISOARE DESCHISĂ

TUTUROR AMBASADELOR ȘI REPREZENTANȚELOR DIPLOMATICE DIN REPUBLICA MOLDOVA

12 martie 2018

Pe 10 martie 2018, la Iași au fost adunați primarii care au votat cică simbolic „unirea”, pentru a începe activități îndreptate împotriva Republicii Moldova în toată țara. Este inadmisibil tupeul Bucureștiului care face presiuni asupra altor primari din Republica Moldova pentru a semna așa-zisa declarație de „unire”. Aceste acțiuni au un caracter organizat, cu implicarea directă a României în politica internă a Republicii Moldova. Sub diferite pretexte, cum sînt cele referitoare la ajutoarele acordate de România și Uniunea Europeană, România promovează o politică de dezinformare, de corupere a reprezentanților administrației publice locale, presei și a mediului asociativ.

Președintele Moldovei, Igor Dodon, accentuează posibilitatea unui război civil în cazul forțării notei cu ideea unionistă și menționează că foarte mulți cetățeni, organizații și forțe din societate nu susțin această idee și cred într-o Moldovă suverană, independentă și inalienabilă. Guvernul Moldovei este paralizat, serviciilor speciale li se interzice să stopeze mișcările antistatale. Din partea UTA Găgăuzia se aud voci care cheamă la apărarea Autonomiei cu armele în mîini (inclusiv deputați în Parlamentul Republicii Moldova din partea UTA Găgăuzia). Sînt declarații ale deputaților Adunării Populare a Găgăuziei, care la fel condamnă unionismul și atenționează asupra riscurilor provocate de acest fenomen. România se implică direct atît în politica externă, cît și în cea internă a Republicii Moldova prin organizarea unor provocări, dar și prin toleranța manifestată față de acțiunile și declarațiile dușmănoase ale unor politicieni români. Mai mult decît atît, România nu recunoaște frontiera cu Republica Moldova și nici etnia moldovenească.

La Chișinău, chiar în luna martie curent, se va desfășura un marș antistatal, la care va fi proclamată unirea cu statul vecin. Marșul va fi organizat de ONG-urile din România și se depun eforturi de a aduce oameni și din România. Există semnale că la 24 martie va fi organizat un campionat de fotbal la care se vor aduna organizațiile Ultras, Noua Dreaptă, Legiunea de Fier, Zimbru-Ultras. La campionat ar putea avea loc mari confruntări și ciocniri violente. Există informații că aceste echipe extremiste vor destabiliza situația la Chișinău și vor ocupa Parlamentul Moldovei. La mitingul unioniștilor din 25 martie 2018 se așteaptă un număr considerabil de oameni, care vor fi organizați din țară, în special din satele ale căror primării au semnat declarația de unire. La fel de periculos este că va participa și mișcarea veteranilor și militarilor unioniști, care include militari și paramilitari din Moldova și România, ceea ce este o sursă sigură de provocări și instabilitate pentru moldoveni.

Se așteaptă o lovitură de stat similară scenariului de la Odessa și Kiev. Politica României constă în nerecunoașterea statului Republica Moldova, nerecunoașterea limbii oficiale din Constituție – limba moldovenească, nerecunoașterea moldovenilor ca etnie. Acesta este un genocid cultural și o implicare dură în treburile interne ale Moldovei.

Ne adresam tuturor ambasadelor și altor reprezentanțe diplomatice de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și Oficiului ONU din Republica Moldova cu solicitarea de a se implica în stoparea acestor provocări și presiuni din partea României asupra organelor statului și persoanelor cu funcții de demnitate publică.

Facem apel către cetățenii Republicii Moldova de a începe o campanie de colectare a semnăturilor pentru a ataca România la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Ceea ce se întîmplă astăzi este o expansiune a României, fenomen ce poate provoca destabilizarea situației interne din Moldova, mai ales în condițiile în care Republica Moldova are pe teritoriul său un conflict armat înghețat.

Nicolae PASCARU

Președintele Mișcării Naționale „VOIEVOD”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?