X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Scrisoare deschisă către Andrian Candu: Munca peste program nu înseamnă salariu decent

19 sep. 2018,, 15:40   Politică
3668 4

Coordonatoarea proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”, Lilia Nenescu, a adresat o scrisoare deschisă președintelui parlamentului, Andrian Candu, din partea celor care muncesc peste program.

Scrisoarea vine după ce Andrian Candu a afirmat că pentru a avea un salariu ca al său trebuie de muncit peste program.

„Domnule Candu, afirmați că munca peste program este soluția pentru a avea un salariu de care vă bucurați dumneavoastră (peste 10 mii lei), adică un salariu de trai. Munca peste program nu se traduce neapărat în salariu decent. Există nenumărate persoane care lucrează peste program dar care totuși nu ajung să cîștige un salariu decent (peste 10 000 lei). Conform datelor BNS, în Moldova, în anul 2017, aproximativ 306 800 (aproape o treime) de persoane au lucrat lunar peste program.

Nici profesorii nu se pot lăuda cu salarii de peste 10 000 de lei. În 2017, salariul mediu cîștigat de un profesor a fost de 4459 de lei. Și profesorii muncesc peste program.

Domnule Candu, spre deosebire de veniturile deputaților care, pe lîngă salariul de bază, beneficiază de tot soiul de beneficii din bugetul de stat: transport gratuit, servicii de sănătate gratuite, diurne, alocații de ajutor social, îndemnizații pentru concediu etc., de cele mai multe ori salariul de bază este unica formă de venit și cea mai importantă formă de venit pentru salariații din agricultură, industrie, învățămînt etc.


Cred că în loc să povestiți și să-i îndemnați pe ceilalți să muncească peste program pentru a cîștiga un salariu decent, ar trebui să promovați în parlament legi și politici care ar asigura ca toți angajații, din toate sectoarele economii să primească salarii de trai. Cel puțin”, a scris tînăra într-un articol postat pe platzforma.md.

Amintim că, pe 15 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova a organizat ziua uşilor deschise. În cadrul evenimentului președintele Parlamentului, Andrian Candu a afirmat: „Păi, înseamnă că trebuie muncit, muncit și muncit, chiar și peste program, așa cum o fac eu și atunci cu siguranță o să cîștigați [un salariu de peste 10 mii lei].” (răspuns la întrebarea despre cum ar putea un jurnalist să primească un salariu ca a lui).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?