X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Schimb de replici în Parlament! Voronin către Spînu: Să dai nasul în jos și să te apuci de lucru

14 oct. 2021,, 12:02   Politică
3039 3

Problema aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, a generat un schimb de replici acide între Andrei. Spînu. Viceprim-ministru. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și deputații Blocului Socialiștilor și Comuniștilor.

După ce Andrei Spînu a amintit Zinaidei Greceanîi și lui Oleg Reidman că la 23 aprilie 2007 au semnat un document prin care recunosc datoria istorică a Republicii Moldova față de Gazprom, deputații BCS au venit cu reacții la acuzațiile aduse.

”Ce ați făcut ca să nu ajungeți în situația asta, ținînd cont că sînt prea tînăr ca să răspund la ceea ce nu ați făcut. Ce ați făcut voi ca astăzi Republica Moldova să nu fie șantajată energetic?”, a spus Spînu.

După aceste acuzații, deputatul Oleg Reidman a spus că ar putea să vină cu un sfat pentru tînărul ministru cum trebuie să se vorbează cu Gazprom.

”În acești ani nu am avut probleme cu gazul, gazul a fost în volumul necesar. Acele lucruri care țin de datorii, ținînd cont de reintegrarea teritorială RM și faptul că avem un sistem de gazificare unic, altfel nu se putea făcea. Pot să vă sfătuiesc cum trebuie să vorbiți cu Gazprom. Eu nu am auzit în nici un mesaj că Gazprom șantajează RM cu datoria istorică. Voi nu ați putut vorbi, nu ați vorbit iar acum avem ce avem”, a spus Reidman.


La rîndul său, Vladimir Voronin a menționat că sursele energetice întotdeauna au fost și vor fi elemente politice, iar actuala guvernare ar trebui să fie mai atentă atunci cînd se implică în ”diferite aventuri legate de Convenția de la Crimeea”.

”El e oleacă e tînăr și eu o să îi fac oleacă de schidcă. Sursele energetice întotdeauna au fost și o să fie elemente politice, voi să fiți mai atenți cînd vă implicați în diferite aventuri legate de Crîmscaia Platforma. Să dai nasul în jos și să te apuci de lucru”, a spus Voronin.

Fără o replică la cele spuse nu a rămas nici Spînu.

”Indiferent cine v-a deschis dumnevoastră ușa, dumneavoastră ați adus țara unde ați adus, generația mea răspunde și acum trebuie să scoată toată mizeria care ați făcut-o pînă acum. RM are și va avea gaze și nu trebuie să speculați”, a declarat minsitrul.

Pentru a calma spiritele, președintele Parlamentului, Igor Grosu a cerut deputaților să renunțe la a mai face politică în legislativ și să treacă la lucru.

”Rugîmintea către toți deputații mai puțină politică, mai puține emoții și mai mult lucru!”

Reamintim că în Republica Moldova a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu în cadrul unui briefing de presă.

Totodată acesta a anunțat că s-a hotărît să fie folosite rezervele de păcură.

Astfel, potrivit ministrului s-au luat următoarele decizii:

  • Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru utilizatori în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețurilor. Să se creeze un grup de lucru care va lua deciziile necesare pe ajutor în factură, ajutorul social pe perioada rece a anului.
  • A fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din fondul de rezervă. Folosirea păcurii a început de astăzi, rezervele actuale permit pe o perioadă care nu va afecta în nici un fel situația pe acest segment, pe cel puțin o lună.
  • A fost luată decizia de a impune obligația de serviciul public achiziționarea Energocom de pe piețele din Ucraina și România. Resurse alternative de livrare a gazelor pentru următoarele luni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?