Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Schimb de replici în Parlament pe subiectul adoptării unei declarații comune care cheamă la pace

2 mar. 2023,, 13:51   Politică
2289 1

Subiectul adoptării unei declarații comune a deputaților privind chemarea la pace, în contextul aniversării a 31 de ani de la începere conflictului militar de pe Nistru, a stîrnit noi discuții contradictorii în plenul parlamentului.

După ce fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a propus introducerea pe ordinea de zi a hotărîrii privind crearea unei comisii care ar elabora o declarație comună a fost respinsă de majoritatea parlamentară, deputații BCS au venit cu mai multe declarații.

”Există declarația propusă de PAS, am înregistrat și o declarație a noastră pe același subiect. Propunem propunerea și a acestei declarații, ulterior să fie creată comisia care să elaboreze o declarație comună. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Totodată, la rîndul său Grigore Novac, a declarat că decizia de respingere a propunerii BCS este una regretabilă și a cerut posibilitatea de a ieși în fața presei unde să dea citire declarației elaborate de fracțiune.

Noi am vrut să fim și corecți, intuind că așa o să procedați am venit cu o altă propunere ca să creăm o comisie comună, să elaborăm o declarație comună. O declarație care este una echilibrată, o declarație care o împărtășesc majoritatea populației RM, care cheamă la calm și la pace. Această declarație ar liniști cumva cetățenii RM, dar cu regret dacă nici măcar nu doriți să o discutăm. Noi în acest caz vrem să mergem în fața cetățenilor, măcar să îi dăm citire. Cu regret constatăm că opoziția din nou nu este auzită”, a declarat Novac.


Drept răspuns, președintele parlamentului, Igor Grosu, a declarat că nu crede în intențiile nobile ale deputaților BCS.

”Eu am citit atent declarația dumneavoastră, știți ce nu am găsit eu acolo? Cererea de retragere a munițiilor de pe teritoriul RM, de retragere a contigentului armat. Iată cînd o să aveți curajul să spuneți lucrurilor pe nume atunci voi crede în intențiile voastre bune”, a spus Grosu.

Reamintim că astăzi se împlinesc 31 de ani de la izbucnirea conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.

În această zi, acum 31 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acesta a lăsat un bilanț negru în istoria țării noastre. Potrivit datelor oficiale, în conflict au participat peste 30 de mii de persoane. 300 de militari și civili au murit, iar alți 3500 au fost răniți.

Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

2
0
1
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?