Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Scandalul din jurul tabletelor pentru deputați: Precizările Parlamentului

21 ian. 2020,, 12:13   Politică
3565 1

Cele 110 tablete pentru deputații moldoveni sînt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-parlament, în particular a e-votului, se arată într-o declarație a secretariatului Parlamentului, notează Noi.md.

Precizarea a fost făcută după ce anunțul cu privire la procurarea tabletelor în valoare de peste două milioane de lei a trezit revolte în rîndul mediul societății civile, precum și în rîndul internauților. În declarație se mai menționează că Parlamentul Republicii Moldova s-a angajat să implementeze e-Parlament și e-vot, însă acest proces a fost amînat de mai multe ori.

Tabletele pentru achiziția cărora a fost anunțat concurs sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-parlament, în particular a e-votului. Tabletele vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile. Motivul este obligativitatea de a asigura securitatea, confidențialitatea și integritatea sistemului de e-vot. Cerințele tehnice sunt elaborate în comun cu dezvoltatorul proiectului e-parlament, respectiv caietul de sarcini include parametrii recomandați pentru funcționarea, stabilitatea și securitatea sistemului, se arată în declarație.

Reprezentanții Legislativului mai argumentează că sistemul de e-vot este "parte componență și indispensabilă a sistemului e-parlament care asigură transparența a procesului legislativ".

La ora actuală se lucrează la un sistem care să includă o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. Proiectul implementat de PNUD Moldova și cofinanțat de Guvernul Suediei și Parlamentul Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?