Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Sandu: „Statul trebuie să intervină pentru a sprijini cele mai vulnerabile categorii”

11 noi. 2021,, 09:25   Politică
2553

În contextul creșterii semnificative a prețurilor la gazele naturale, președinta R. Moldova, Maia Sandu, afirmă că statul trebuie să intervină pentru a sprijini cele mai vulnerabile categorii.

Creșterea semnificativă a prețurilor la gaze pe piața internațională este o povară grea pentru toți, dar mai ales pentru țara noastră, din cauza veniturilor modeste ale majorității oamenilor, dar și a ineficienței energetice a economiei noastre, susține șefa statului, notează Noi.md cu referire la zdg.md.

„Oamenii sînt îngrijorați pe bună dreptate de consecințele scumpirilor. Guvernul a anunțat că va compensa parțial costul facturii la gaze pentru toți consumatorii casnici, peste 746 de mii de gospodării. Peste 300 de mii de familii nevoiașe vor primi ajutor pentru perioada rece a anului, care a fost majorat de la 500 pînă la 700 de lei. Totodată, 222 de mii de consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor beneficia de compensații parțiale, de pînă la 450 de lei, pentru creșterea prețului la agentul termic. Pentru a acoperi acest efort, din bugetul public vor fi alocați aproximativ 1,6 miliarde de lei. E o sumă semnificativă, dar necesară pentru a proteja cetățenii noștri. Dacă rămînem solidari și avem grijă unii de alții, vom trece cu bine peste această perioadă dificilă”, a spus Maia Sandu.

Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ne-au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmînd ulterior să fie aprobat un tarif final.

Marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvînt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că pînă la sfîrșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав