Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Sandu și Zelensky au semnat un Memorandum

12 ian. 2021,, 14:33   Politică
17963 13

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kyiv.

În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.

„Am convenit să inițiem un nou capitol atît în relațiile bilaterale, cît și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decît vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.

Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarînd sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă alocalităților de pe ambele maluri ale rîului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseulChișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.


Totodată cei doi au semnat un memorandum privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei.

Textul Memorandumului:

În scopul consolidării și dezvoltării relațiilor de prietenie dintre Republica Moldova și Ucraina, fiind preocupate de dezvoltarea infrastructurii, crearea de noi locuri de muncă și creșterea bunăstării popoarelor celor două țări, creînd condițiile necesare pentru dezvoltarea turismului, cooperarea interregională și îmbunătățirea contactelor interumane, înţelegînd necesitatea cooperării în sectorul transporturilor pentru dezvoltarea economică și socială în continuă expansiune și utilizarea eficientă a potențialului de tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei, calificînd drept insuficiente capacitățile infrastructurii (puncte internaționale de control, poduri etc.), pentru a asigura cele mai scurte legături de transport între capitalele celor două state, urmărind scopul creării unui coridor de transport rutier, care va asigura conexiunea între Chișinău și Kyiv și, în perspectivă, va scurta distanța dintre acestea, devenind cea mai rapidă cale din regiunea centrală a Ucrainei spre țările din Europa Centrală și de Sud-Est, facilitînd, totodată, impulsionarea tranzitului rutier pe teritoriul Republicii Moldova, Republica Moldova și Ucraina au convenit să întreprindă acţiuni comune necesare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv.

În acest scop, Părțile în viitorul apropiat: Vor reglementa, din punct de vedere al dreptului internațional, subiectul construcției podului Cosăuți-Yampil, prin încheierea unui acord interguvernamental corespunzător. Vor asigura coordonarea eforturilor autorităților corespunzătoare centrale și regionale ale părților pentru a întocmi un proiect de investiții și a elabora argumentarea tehnică şi economică a dezvoltării infrastructurii de frontieră și a căilor de acces la frontiera de stat moldo- ucraineană.

Vor întreprinde acțiuni comune pentru identificarea unor organizații financiare internaționale în vederea implicării lor în implementarea proiectului.

Vizita oficială în Ucraina este prima pe care președinta Maia Sandu o întreprinde în străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?