Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Sandu s-a pronunțat împotriva soluționării prin forță a conflictului din Transnistria

2 dec. 2020,, 14:45   Politică
5737 6

Președintele ales al Moldovei, Maia Sandu, s-a pronunțat împotriva soluționării prin forță a conflictului din Transnistria.

Ea a declarat acest lucru într-un interviu pentru Radio Liberty. Potrivit politicianului, soluționarea conflictului trebuie căutată în formatul "5+2" și ea trebuie să fie una politică, transmite Noi.md.

Comentînd reacția Kremlinului la declarațiile sale privind misiunea de pacificare și aflarea trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova și regiunii transnistrene, Maia Sandu a menționat că ea doar a reiterat poziția statului său, a spus ceea ce au spus și președinții anteriori și guvernele anterioare.
"Pe de altă parte, am auzit poziția Federației Ruse, știm că ei nu împărtășesc opinia noastră. Dar pentru noi a fost important să reamintim care este poziția țării noastre", a menționat ea.

Răspunzând la întrebarea despre dezvoltarea în continuare a dialogului cu Moscova, situația din regiunea transnistreană și primii pași ai noii conduceri a Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că "soluționarea conflictului transnistrean este o problemă foarte importantă de agenda noastră, dar există și alte lucruri importante".

"Vrem să avem o relație bună cu Federația Rusă. Soluționarea conflictului transnistrean este o chestiune foarte importantă a agendei noastre, dar există și alte lucruri importante. Sperăm să putem continua discuția și să găsim o soluție pentru aceste probleme. În ceea ce privește reglementarea transnistreană, există principii importante pe care insistăm. În primul rînd, acestea se referă la respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, la găsirea unei soluții doar pe căi pașnice, prin metode diplomatice. Și, desigur, trebuie să căutăm această soluție în formatul pe care îl avem deja – acesta este formatul "5+2", a subliniat ea.


"Căutăm o soluție pașnică, este foarte important pentru noi. În opinia mea, nu există niciun motiv pentru reluarea acțiunilor militare. Vom continua să căutăm rezolvarea conflictului în formatul "5+2". Probabil cea mai importantă lecție pentru noi este că trebuie să lucrăm la găsirea unei soluții politice: în acest format au fost găsite soluții la probleme importante, dar nu s-a găsit o soluție politică. Acesta este unul din momentele asupra căruia vom lucra", a declarat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?