Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sandu, pentru The Washington Post: Supraviețuirea democrației noastre depinde de aderarea la UE

10 oct. 2022,, 15:15   Politică
2729 1

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit un interviu pentru Washington Post în care a vorbit despre problema gazelor, războiul din Ucraina dar și situația complicată în care se află țara noastră în ultima perioadă.

Șefa statului a spus că cu toții ne dorim ca războiul să ia sfîrșit cît mai curînd. Cu toate acestea, potrivit lui Sandu țara noastră trebuie să își consolidere armata.

”Constituția arată că țara noastră este una neutră. În același timp, Constituția spune că țara trebuie să aibă o armată, iar armata trebuie să fie capabilă să apere țara. Așadar, noi afirmăm că, din cauza războiului din Ucraina, trebuie să ne arătăm mai îngrijorați de securitatea noastră și trebuie să investim în sectorul apărării mai mult decît pînă acum”, a spus Sandu.

Totodată aceasta a spus că crede în șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație – ”iar, pentru noi, democrația este foarte importantă – este aceea de a intra în Uniunea Europeană. Dorim să facem parte din lumea liberă”,a menționat președinta.

”Războiul a provocat o criză de energie, iar asta afectează Moldova. Din cauza războiului, avem o inflație mare, iar astăzi, Moldova plătește pentru gaze un preț de șapte ori mai mare decît cel de anul trecut. De asemenea, plătim mai mult și pentru electricitate. Moldova nu este o țară bogată or, asta înseamnă că, pentru bugetul populației, cheltuielile pentru anergie și pentru alimente sînt foarte ridicate”, a spus Sandu. .


Potrivit șefei statului, cea mai mare problemă în cazul aprovizionării țării noastre cu gaze naturale este prețul.

”Mai sînt încă gaze pe piață, dar prețul e foarte mare. Prețurile sînt de 10 ori mai mari decît anul trecut. Înainte, Gazpromul ne furniza 100% din gaze. Mai putem încă achiziționa gaze de pe piața românească, dar întrebarea care se pune este dacă ne vom putea permite asemenea prețuri”, a declarat Sandu.

Șefa statului a menționat că deși tarifele sînt foarte mari, în această iarnă Guvernul va încerca să acorde compensații celor cu venituri mici.

În cadrul interviului pentru publicația străină, Maia Sandu, s-a expus și pe marginea protestelor din centrul capitalei care sînt organizate de fugarul om de afaceri Ilan Șor.

”El a fost implicat într-o fraudă din sectorul bancar – o fraudă mare, care a vizat un miliard de dolari, sustrași din trei bănci, una dintre ele fiind o bancă de stat. El a părăsit țara din momentul cînd am fost aleși, din cauză că el, ca de altfel și alți oameni corupți, și-au dat seama că vorbeam serios atunci cînd pomeneam reformele din justiție și vorbeam despre întărirea independenței instituțiilor anticorupție. Acum ei conlucrează cu partidele politice proruse din Moldova, încercînd să ne submineze eforturile”,a spus șefa statului.

Președinta a menționat că Republica Moldova are nevoie de ajutorul țărilor mari, inclusiv Statele Unite, în special în blocarea circulației banilor murdari de la o țară la alta lucru care a impulsiona recuperarea banilor furați.

În cadrul interviului, Maia Sandu a vorbit și despre reforma justiției, care după cum spune ea deși merge lent, totuși în timp va da rezultate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?