Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: ”Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră”

2 mar. 2023,, 11:48   Politică
3138 1

La 31 de ani de la începere conflictului militar pe Nistru, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj in memoria celor căzuți pe cîmpul de luptă.

”Peste 31 de ani de la începutul acelui război, sacrificiul celor căzuți la Nistru nu este uitat. Lupta oamenilor de rînd, a polițiștilor, voluntarilor și combatanților pentru apărarea independenței Moldovei nu se uită.

În Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne angajăm să nu uităm niciodată prețul enorm pe care l-au plătit eroii căzuți în lupte, veteranii, familiile lor. Să nu uităm prețul pe care l-a plătit întreaga societate pentru ca Moldova să-și continue calea spre independență, libertate și pace.

Nimeni dintre noi nu și-a dorit acel război. El a venit peste noi ca o năpastă, ca un nor de furtună. Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum. Sîntem un popor pașnic, construim un stat în care este loc pentru toată lumea. Eforturile noastre acum sînt îndreptate spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim”, a declarat Sandu.

Șefa statului a subliniat că atît moldovenii de pe malul stîng al Nistrului, cît și cei de pe malul drept își doresc să trăiască în pace.

”Vom continua să depunem eforturi pentru a păstra pacea în țară. Autoritățile Republicii Moldova fac totul pentru a preveni și a nu admite tensionarea situației la Nistru. Lecția războiului este grea...

Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră. Niciodată. De aceea, trebuie să ne cunoaștem istoria, să reținem lecțiile ei”, a spus Maia Sandu.

Președinta a spus că libertatea țării noastre este prețioasă - ea merită și trebuie apărată.


”Doar în libertate, viața omului este protejată.

Am spus-o și mai devreme: oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți - noi sîntem la fel. Avem aceleași nevoi și așteptări, vrem cu toții să le oferim copiilor noștri un viitor în siguranță și bunăstare.

Oamenii de pe malul drept au ales calea europeană de dezvoltare, au ales să construiască o țară și o societate liberă, în care ei pot trăi în pace și prosperitate. Și eu sînt convinsă că și oamenii de pe malul stîng ar aprecia șansa de a-și trăi viața în prosperitate și libertate - șansă pe care nu au avut-o pînă acum.

Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm împreună ca să construim o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc. O societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum doresc ”, a menționat șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a adresat un mesaj și către veteranii acelui război.

”Vă mulțumim pentru sacrificiul vostru de acum 31 de ani, pe cîmpul de luptă. Apreciem contribuția fiecăruia dintre voi la construirea unei vieți mai bune în țara noastră pe timp de pace. Știm că putem miza cu încredere pe veteranii de la Nistru, pe curajul și devotamentul acestora ca să pună umărul la rezolvarea problemelor țării. Republica Moldova are, în persoana voastră, apărători de încredere, conducători de echipe și întreprinderi, patrioți curajoși.

Statul rămîne alături de veterani și de grijile lor. Guvernul a aprobat majorarea alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru. Această majorare ar putea intra în vigoare din luna aprilie.

Rămînem alături de cei care au nevoie de sprijin - părinții nealinaţi la bătrîneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani. Ne susținem, ne apărăm de pericole și ne alinăm durerile împreună, în comunitate, în țara noastră, ca într-o familie mare”,a conchis Sandu.

5
1
0
1
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?