X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: Nu se văd semne că procesele inflaționiste se vor opri

25 iun. 2022,, 12:45   Politică
3207 0

Prognoze sumbre din partea președintelui Maia Sandu. Șeful statului spune că nu existe indicii care ar anticipa eventuale scăderi de prețuri la resursele energetice, iar din acest motiv nivelul inflației se va menține unul ridicat.

Maia Sandu spune că Guvernul va încerca să ajute cetățenii în sezonul rece al anului prin acordarea compensațiilor la încălzire. Totuși, de ajutor din partea statului vor beneficia doar familiile cu venituri modeste, notează IPN.

Președintele Maia Sandu explică majorarea galopantă a tuturor prețurilor prin creșterea continuă a prețurilor la resursele energetice pe piața internațională.

În același timp, prețurile mari la produsele alimentare sunt cauzate de stoparea importurilor din Ucraina și reorientarea spre produse din statele europene.

„Nivelul inflației este foarte înalt și bineînțeles că afectează foarte multă lume, iar asta este îngrijorarea noastră majoră. Noi importăm resursele energetice și aici sunt cele mai mari creșteri de prețuri, mă refer la gaze naturale, carburanți.


Noi nu producem gaze naturale și carburanți și nu avem cum să controlăm prețurile. Guvernul a încercat să compenseze pentru agricultori această creștere prin rambursarea impozitelor, dar această măsură ajută doar parțial. Au crescut prețurile la produsele alimentare.

Da, suntem o țară agrară, dar exportăm materie primă, pentru că industria noastră de prelucrare este foarte slabă și asta nu este o problemă a ultimelor 6 luni. Și ne-am pomenit că importăm și produse alimentare”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Șeful statului spune că majorarea veniturilor cetățenilor este una dintre pîrghiile prin care Guvernul poate ajuta oamenii să-și mențină puterea de cumpărare.

În același timp, Guvernul pregătește un mecanism țintit de suport a familiilor cu venituri mici, pentru sezonul de încălzire 2022-2023.

„Pe termen scurt, trebuie să îi ajutăm pe oamenii cu venituri mici. Iarna Guvernul a venit cu compensații la încălzire, acum se lucrează la un nou program care va fi țintit, nu trebuie să le oferim compensații și celor care au venituri foarte mari.

Pe termen mediu, soluția este să ne dezvoltăm industria de prelucrare, să producem acasă, nu să exportăm toată materia primă, uneori la prețuri mici, și ulterior să cumpărăm produsele finale la prețuri mari.

Nu se văd semne că procesele inflaționiste se vor tempera, inflația crește peste tot în lume. Prețurile la resursele energetice nu arată niciun semn că se vor stabiliza, dimpotrivă, ar putea să crească pentru că vine următorul sezon de încălzire.

Creșterea salariilor este necesară, ca și creșterea indemnizațiilor pentru cei care au cea mai mare nevoie”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?