Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sandu nu a reușit să-l contacteze pe Zelensky pentru a discuta despre cazul Ceaus

14 apr. 2021,, 15:50   Politică
3144 2

Imaginea și ratingul președintelui Maia Sandu au fost afectate puternic din cauza răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Această informație se conține în scrisoarea Ambasadorului Ucrainei în țara noastră, Marko Shevchenko, extrase din care au fost publicate de "Newsmaker".

Potrivit sursei citate, ambasadorul mai informează autoritățile ucrainene că partea moldovenească i-a comunicat că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a încercat de mai multe ori să-l contacteze pe Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, dar "nu a reușit din cauza părții ucrainene".

În scrisoare se mai menționează faptul că Ministerul de Externe a cerut retragerea imunității diplomatice atașatului militar al Ambasadei Ucrainei, Serghei Smetanyuk, pentru a fi "tras la răspundere penală", precum și a cerut permisiunea de a efectua percheziții în mașina ambasadei înscrise pe numele lui Smetanyuk.

Shevchenko propune autorităților de la Kiev să anunțe imediat partea moldovenească cine va reprezenta Ucraina în Comisia interstatală comună (grupul de lucru), și să organizeze prima sa ședință la Kyiv sau la Chișinău. Totodată Ambasadorul propune ca Ucraina să ofere un răspuns negativ oficial la solicitarea privind ridicarea imunității lui Smetanyuk, care se află în funcție la misiunea diplomatică începînd cu 9 aprilie 2017, mandatul său încheindu-se la 3 mai 2021.

Jurnaliștii publicației Newsmaker au anunțat că au obținut scrisoarea ambasadorului de la politicianul moldovean Renato Usatîi.


Reamintim că Nicolai Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului pe 3 aprilie. Ulterior, mass-media a publicat fotografii cu participanții la crimă, precum și informații despre legăturile lor cu serviciile speciale ucrainene.

Trebuie remarcat faptul că Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, ieri, că vrea să discute cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, despre răpirea ex-judecătorului Nicolai Ceaus și că Republica Moldova are întrebări la partea ucraineană cu privire la răpirea lui Ceaus, dar partea moldovenească nu a primit deocamdată răspunsuri la ele.

"Consilierii mei au încercat să contacteze echipa președintelui, am avut inițiativa de a purta un dialog la nivelul liderilor de stat. Dar președintele Zelensky s-a aflat într-o vizită de lucru", a spus ea.

Sandu a adăugat că Chișinăul nu a primit deocamdată niciun răspuns la cererile adresate organelor de drept ucrainene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?