Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Sandu:La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării

23 feb. 2021,, 21:10   Politică
5237 21

Președinta Maia Sandu evită să spună dacă va iniția consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum a consideră necesar magistrații Curții Constituționale, sau dacă va propune un nou candidat la funcția de premier.

Șefa țării spune că oamenii sînt cei care trebuie să decidă și că singura soluție pentru depășirea crizei politice sînt alegerile parlamentare anticipate.

„Totul are o limită, iar Moldova are nevoie de Parlament cinstit, Guvern de profesioniști cu proiecte de durată. Există o singură ieșire din criză - alegeri anticipate.

Le-am promis oamenilor că o să facem ordine în țară. Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mînă și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sînt prizonierul funcției. Nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public. Voi fi alături de oameni.

Deputaților care nu sînt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare. Curaj pentru a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară.


Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a declarat șefa țării într-un briefing.

Menționăm că potrivit legislației, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară formalizată în urma consultărilor.

În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat și demis din funcție. Potrivit articolului 89 din Constituție, procedura de suspendare din funcție a președintelui presupune votul a 67 de deputați în Parlament și apoi organizarea unui referendum național.

Reacția șefei țării vine după ce CC a declarat drept neconstituțional decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița drept candidată pentru funcția de premier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?