X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil pînă la 65 la sută din veniturile lor pe facturile la energie

21 noi. 2022,, 09:00   Politică
4367 2

În ajunul întrunirii platformei de sprijin pentru Republica Moldova de la Paris, președinta țării noastre, Maia Sandu a oferit un interviu pentru Politico.

Șefa statului a declarat că cu costul devastator al războiului din țară vecină, vulnerabilitățile noastre ar putea slabi rezistență Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului.

”În ultimul an, am construit instituții mai puternice, am luptat împotriva corupției și am sprijinit redresarea post-pandemie. Drept urmare, economia noastră a crescut cu 14% în 2021; am sărit pe locul 49 în clasamentul Reporters fără frontiere pentru libertatea presei; iar ratingul nostru împotriva spălării banilor a fost îmbunătățit de Consiliul Europei. Ca recunoaștere a implementării de către noi a reformelor dificile într-un context geopolitic provocator, UE a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare în luna iunie. Dar, în loc să se bucure de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se lupta acum să facă față unei crize energetice acute, unei crize economice severe și amenințărilor masive de securitate”, a declarat Sandu.

De menționat că astăzi, președintele francez Emmanuel Macron găzduiește o întîlnire a Platformei de Sprijin pentru Moldova – o inițiativa condusă de Franța, Germania și România. Potrivit președintei, forumul își propune să mobilizeze sprijinul atît de necesar înainte de ceea ce probabil va fi o iarnă precară.

”Moldova caută să-și finanțeze achizițiile de gaz și electricitate din noi surse și să sprijine schemele sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va ajută la amortizarea creșterii prețurilor. În ultimele 12 luni, prețul gazelor în țară noastră a crescut de șapte ori, în timp ce prețul energiei electrice a crescut de patru ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil pînă la 65 la sută din veniturile lor pe facturile la energie. Dacă putem lumina și încălzi casele din țară noastră și ne asigurăm că școlile și spitalele pot funcționa în continuare și roțile economiei continuă să se întoarcă, această ar însemna că moldovenii – alături de ucraineni – nu trebuie să caute refugiu în altă parte in Europa in acest sezon rece care urmează. Chiar înainte ca iarnă să între pe deplin, criză energetică și consecințele economice ale războiului de alături au deja un impact semnificativ asupra vieții oamenilor, asupra economiei țării și asupra creșterii noastre viitoare. Inflația se apropie de 35 la sută; prețurile au crescut vertiginos; rutele comerciale sînt perturbate; iar sentimentul investitorilor s-a slăbit. Ca urmare, economia este probabil să se contracte”, a declarat Sandu.

0
0
1
2
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?