Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sandu: E real ca Moldova să adere la UE, dar un război ar împiedica

29 dec. 2021,, 06:58   Politică
5908 37

Președinta Maia Sandu crede că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „este reală”, însă atingerea acestui obiectiv depinde de cum se va mișca republica în implementarea reformelor, dar și de situația din regiune.

„Cred că este real ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Foarte mult depinde de noi. Bineînțeles, există provocări și riscuri externe care ne pot întîrzia reformele și ne pot ține ocupați în altă parte.

Mă refer la situația din regiune, pentru că dacă, Doamne ferește, se începe un război, e foarte clar că nu vom avea parte de liniște ca să ne putem ocupa de reforma justiției, de reforma mediului de afaceri sau de îmbunătățirea acestui mediu de afaceri.

Deci, avem nevoie de liniște și pace. Foarte multe depinde de cum ne vom mișca aici, în interior”, a declarat Maia Sandu luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, transmite Știri.md cu referire la ziarulnational.md.

Șefa statului a subliniat, de asemenea, necesitatea stabilirii unor relații bune cu statele membre ale UE, aceasta fiind una dintre explicațiile contactelor strînse și dese cu partenerii externi din ultimul an.


Întrebată cum crede că va reacționa Federația Rusă în cazul în care Republica Moldova va adera la UE, președinta a declarat că „este nevoie de un dialog între Bruxelles și Moscova.

„Există aceste riscuri și acest dialog. Este important un dialog între UE și Federația Rusă, este important sprijinul UE, dar așa cum am spus și anterior - noi respectăm opțiunile altor state și așteptăm ca și opțiunile noastre să fie respectate de către celelalte state.

Faptul că noi vrem să avansăm nu înseamnă că nu putem avea o relație constructivă și pragmatică și cu Federația Rusă. sînt și țări membre ale Uniunii Europene care au această relație bună cu Rusia”, a punctat șefa statului.

Maia Sandu a adăugat că actuala guvernare nu are nicio inițiativă de aderare la NATO, avînd în vedere principiul neutralității fixat în Constituție, și că Republica Moldova „nu prezintă niciun pericol militar pentru nimeni”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?