X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sandu, după ședința CSS: "Mai multe întrebări am față de sistemul judecătoresc"

5 sep. 2022,, 16:08   Politică
3092 0

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), membrii acestuia au discutat despre fenomenul scurgerii de informații, dosarele legate de marea corupție care sînt în continuare tergiversate și subiectul alertelor cu bombe.

Despre aceasta a anunțat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

„Am discutat despre progresele și obstacolele în înfăptuire justiției și măsurile care trebuie întreprinse să crească gradul de credibilitate, viteza de examinare a dosarelor de corupție și combaterea acțiunilor cu caracter terorist”, a declarat președinta Maia Sandu.

În ce privește fenomenul scurgerii de informații, aceasta a precizat că situația dăunează credibilității justiției și anchetei, reprezentînd o dovadă că există corupție în cadrul sistemului. În acest sens, membrii CSS au propus ca soluție elaborarea unui mecanism strict de evaluare a acestor încălcări. Printre alte probleme constatate se numără și documentarea insuficientă din cadrul anchetelor și lipsa finalității pe dosarele de mare corupție, dar și cazurile de „justiție televizată”.

„Sigur, sînt întrebări și către procurori, dar mai multe întrebări sînt și la sistemul judecătoresc. Procurorul general a prezentat rapoarte despre cazurile trimise în instanțele de judecată, despre care nu s-a mai auzit nimic nou. Am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să vină cu informații și cu soluții, fie că e nevoie de o instanță specializată sau complet specializat”, a spus președinta.


Aceasta a precizat că s-a discutat și despre introducerea unor noi prevederi legale în vederea eliminării abuzurilor de drept, menționînd cazurile în care avocații se folosesc de diverse proceduri pentru a tergiversa procesul de judecată. Totodată, șefa statului a anunțat că instanțele au pus sub sechestru bunuri în valoare de șapte miliarde de lei.

„Procuratura Generală ne-a spus că astăzi sînt puse sub sechestru șapte miliarde de lei. Noi am spus că vrem să discutăm despre banii confiscați, nu doar sechestrați. (...) Faptul că acești bani sînt la categoria sechestru și nu sînt întorși bugetului de stat, este din cauza faptului că instanțele de judecată nu aplică deciziile”, a menționat Sandu.

„Am accentuat necesitatea aplicării mecanismului de confiscare extinsă, instrumente sînt, ele există, ei trebuie să se apuce de lucru”, a adăugat președinta R. Moldova.

În ce privește alertele cu bombă, șefa statului a precizat că numărul lor este în creștere și scopul acestora este de a induce anxietate în societate și a destabiliza situația din țară.

„Dar vedem și motivația penalilor de a tergiversa procesele de judecată. Dacă e să analizăm numărul instituțiilor vizate de alerte cu bombă, cele mai multe au vizat instanțele de judecată”, a precizat Sandu.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate urmează să vină cu un mecanism comun de estimare a riscurilor în cazul alertelor cu bombă.

Amintim că membrii Consiliului au discutat despre progresele și obstacolele existente în procesul de înfăptuire a justiției și despre prioritățile agendei legislative privind reforma justiției. Un alt subiect pus în discuție se referă la combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?