Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Sandu, despre situația privind gazele naturale de la 1 octombrie

29 sep. 2022,, 08:00   Politică
4949 1

Președintele R. Moldova Maia Sandu a vorbit despre situația cu contractul de livrare a gazelor naturale de către Gazprom și soluțiile pentru iarna care vine.

Șefa statului susține că nu există încă o claritate cu privire la contract, însă dacă acesta va fi întrerupt R. Moldova se va reorienta către alți furnizori, scrie deschide.md.

„În general nu ar trebui să se întîmple nimic de la 1 octombrie, pentru că exista un contract semnat de Moldovagaz și Gazprom, care e încă pe 4 ani. De la 1 octombrie se schimbă doar condițiile de preț. Conform formulei din acest contract de la 1 octombrie prețul pentru R. Moldova trebuie să se micșoreze substanțial și, respectiv, nu ar trebui să se facă anunțuri, pentru că e doar o altă lună de continuare a contractului. Acuma noi auzim zvonuri și avem suspiciuni că cei de la Gazprom nu vor să continue acest contract pentru că nu le convine să treacă R. Moldova la un preț mai mic, decît cel pe care l-a plătit în această vară. Nu avem nicio claritate din partea Gazprom-ului, bănuiesc că o să știm ce comportament adoptă chiar la 1 octombrie sau la 12 noaptea. (...)

Dacă ei întrerup contractul clar că nu avem de ce să cumpărăm de la ei pentru că putem cumpăra de pe piață, gaze sunt disponibile, întrebarea e care va fi prețul”, a declarat președintele în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În cazul în care, totuși, Gazprom ar urma să sisteze livrarea de gaze naturale, autoritățile ar putea apela la „un plan B” pentru aprovizionarea cu gaze naturale.


„Evident că dacă se întrerupe furnizarea de gaze de la Gazprom există un plan B pe termen scurt. Pe termen mediu el va trebui continuat. Trebuie să fim gata pentru orice scenariu. (...) Aceste riscuri că ne pot deconecta cînd vor - există. Noi credem că o să ne descurcăm. Înlocuim parția cu alte surse de energie. Cumpărăm de la alți parteneri anumite cantități de gaze care să ne ajute să trecem peste această iarnă. Va trebuie să economisim în continuare”, a spus președintele.

Maia Sandu s-a referit și la datoria regiunii transnistrene la gaz, despre care spune că Chișinăul nu o va accepta niciodată.

„Este absolut fals (n.r. că Chișinăul ar putea achita datoria la gaz a regiunii transnistrene) . Este greșit. Nu am acceptat și nu o să aceptăm niciodată datoria malului stîng pentru că este ilegal formată și Moldovagaz nu și-a dat niciodată acordul pentru ca cei de la Gazprom să furnizeze aproape gratis gaze pe malul stîng. Vorbim de datoria R. Moldova pe care trebuie să o confirmăm deci a malului drept, și avem acest audit care a început. Dacă se confirmă o să discutăm și oricum este datoria Moldovagaz către Gazprom nu este datoria statului”, a spus Maia Sandu.

În același timp, președintele susține că R. Moldova are promisiuni din partea României în privința asigurării cu resurse energetice pentru a trece de iarnă.

„Discutăm intens. Promisiunea a fost că vom fi ajutați. Urmează să vedem care sunt mecanismele concrete, volumele pe care poate să ni le ofere și evident la ce preț. La nivel de detalii încă se discută. Putem să ne bazăm pe ajutorul României”, a spus Maia Sandu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?