Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sandu – despre criza gazelor: „sînt sigură că după o iarnă grea va veni o primăvară luminoasă”.

28 oct. 2021,, 22:13   Politică
6641 10

Astăzi, 28 octombrie, Președintele Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate la care s-a disutat situația în domeniul securității energetice a țării și au fost audiați reprezentanți ai principalelor instituții din acest domeniu. După întîlnire Maia Sandu a susținut o conferință de presă și s-a adresat cetățenilor.

„Am audiat mai mulți oficiali despre funcționarea instituțiilor în condițiile crizei energetice cu care se confruntă țara noastră. Am vrut să mă asigur că toate agențiile guvernamentale și-au mobilizat capacitatea de a depăși criza. Tot în statutul de Președinte, am cerut ajutorul celor mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova și am primit asigurări că oamenii din Moldova nu sînt singuri în fața acestei crize. Țara noastră are mulți prieteni și cred că vom depăși cu succes această criză”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a ieșit cu un apel către cetățenii Republicii Moldova să se unească în aceste vremuri dificile. „Acum ne confruntăm cu o problemă dificilă, pe care Moldova nu o poate rezolva singură. Vorbim despre creșterea dramatică a prețurilor la gaze naturale la nivel global și despre problemele asociate cu livrarea gazelor naturale. O creștere de cinci - șase ori a prețurilor la gaze pe piețele internaționale în cîteva luni nu este o normă, este o anomalie. O astfel de creștere bruscă este o lovitură dură pentru consumatorii obișnuiți și pentru economia oricărei țări, și mai ales pentru Moldova, unde veniturile populației sînt scăzute, iar economia tocmai a început să-și revină din criza pandemică”, a spus Președintele.

Maia Sandu a mai subliniat că într-o astfel de situație țara s-a trezit din vina „guvernelor iresponsabile care au stat la putere în ultimii 30 de ani și au folosit scheme energetice pentru propriile buzunare”. Ea a menționat că, în timp ce alte țări au investit în propria lor securitate energetică, în țara noastră nu s-a cheltuit niciun leu pentru asta, iar industria energetică a servit drept sursă de scheme de corupție. „Abia acum începem cu adevărat să lucrăm pentru a asigura securitatea energetică a țării”, a adăugat Președintele.

Maia Sandu a spus că în ultimele săptămîni, Guvernul, Președinția și Parlamentul au lucrat împreună pentru a găsi o soluție. „Am purtat personal discuții telefonice cu Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, cu privire la negocieri, la semnarea unui contract între Moldovagaz și Gazprom în condiții favorabile Republicii Moldova”, a spus Președintele care dat asigurări că negocierile continuă și astăzi.


Maia Sandu a mai explicat că în țară a fost declarată stare de urgență din cauza faptului că Moldova nu primește volumele necesare de gaze de la Gazprom. Din același motiv, a fost necesară achiziționarea gazelor naturale din surse alternative și efectuarea plăților la nivelul pieței mondiale. Ea a explicat că prețul exact de achiziție nu a fost dezvăluit, astfel încît propunerile ulterioare să nu se concentreze pe această cifră.

„După modificarea prețului pieței, Guvernul vă va putea oferi toate informațiile: în ce cantitate și la ce preț a fost achiziționat gazul. Informațiile aproximative sînt oferite doar pentru a nu deteriora următoarele licitații și pentru a crea condiții în care să se primească oferte mai favorabile”, a spus Maia Sandu.

Președintele s-a adresat populației țării și și-a exprimat încrederea că criza va uni oamenii: „sînt sigură că, după o iarnă grea, va veni o primăvară luminoasă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?