X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Sandu, despre criza gazelor: ”Dacă existau rezerve nu am fi fost în această situație dificilă”

19 noi. 2021,, 12:04   Politică
3156 9

Dacă Republica Moldova ar fi avut rezerve de gaze naturale, atunci țara nu s-ar fi confruntat cu o asemenea criză. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

”Creșterea prețurilor este determinată de factorii externi, nu guvernul crește prețurile. În momentul în care noi cumpărăm aceste gaze din afara țării avem de suportat de niște creșteri de prețuri chiar dacă guvernul a încercat ca acest preț să nu fie foarte mare. Este adevărat că ne-am dori să compensăm pentru toți, dar hade-ți să ne amintim cum se formează bugetul, astfel cu cît mai mari sînt compensațiile cu atît de mari sînt costurile pentru agenții economic”, a declarat Sandu.

Totodată, șefa statului a menționat că guvernul trebuie să vină cu un suport pentru agenții economici, dar pe termen mediu statul trebuie să vină cu soluții pentru eficientizarea energetică, aici guvernul ar putea să mobilizeze resurse ca să cofinanțeze proiecte ca agenții economici să eficientizeze consumul de energie.

”R.M. trebuie să aibă un plan serios pe diversificare resurselor energetice, noi trebuie să avem mai multe alternative, dar trebuie să avem și anumite resurse interne care să ne protejeze atunci cînd există un șoc pe piața energetică. Și acum vom lucra la un asemenea plan”, a mai spus președintele.

Sandu a comentat și faptul că nu a participat la negocierile cu Gazprom, asta în timp ce unele voci au spus că în cazul în care s-ar fi implicat Republica Moldova ar fi putut obține un preț mai bun.


”Unde ați văzut dumneavoastră ca un șef de stat să se implice în afacerile a doi agenți economici. În momentul în care apare o problemă de securitate la nivel de țară se implică Guvernul și asta s-a întîmplat. Pe negocierile cu Gazprom, în primul rînd aceste negocieri se întîmplă între două întreprinderi în momentul în care Moldovagaz transmitea mesajul că contractul va fi semnat, atunci cînd cu cîteva zile înainte a venit cu mesajul că nu va mai fi semnat contractul a intervenit Guvernul în procesul negocierilor. Dar nu putem vorbi despre faptul că atunci cînd tariful a crescut de 5-6 ori, se putea obține un preț mai bun decît l-am obținut. Dacă existau rezerve pe două trei luni nu am fi fost în această situație atît de delicată și dificilă. Acum Guvernul trebuie să propună un proiect de lege, astfel ca asfel de rezerve să fie obligatorii”, a concluzionat Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?