X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sandu, despre compensații: Oricît ne-am dori, statul nu ar putea compensa toate aceste creșteri

30 aug. 2022,, 11:30   Politică
4927 0

R. Moldova și-a învățat lecția, guvernarea încearcă acum să lucreze la diversificarea surselor energetice, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul unei intervenții în format video la Forumul Strategic care are loc în oraşul sloven Bled.

"Cu toții ar trebui să ne învățăm lecțiile în legătură cu energia. R. Moldova și-a învățat cu siguranță lecția și încercăm să lucrăm pentru diversificarea surselor, dar nu este un lucru ușor de făcut rapid. În mod special într-o astfel de piață, cu prețuri atît de mari", a declarat șefa statului, transmite Ziarul de Gardă.

Proiectele începute vor arăta rezultate abia în cîțiva ani, potrivit președintei, dar între timp „este extrem de dificil, lucru care face R. Moldova vulnerabilă”.

„Ne-a bucurat anunțul UE privind crearea unei platforme pentru a procurarea colectivă a gazelor naturale, dar încă trebuie să devină operațională. Iar întrebarea este despre prețuri, pentru că astăzi R. Moldova plătește de zece ori mai mult decît acum un an și jumătate. Vă puteți imagina care este impactul asupra populației, deoarece R. Moldova este o țară săracă iar consumul de energie reprezintă o parte mare din bugetul oamenilor. Astfel de majorări ale prețurilor au implicații dramatice și oricît nu și-ar dori statul să sprijine populația, nu ar putea compensa toate aceste creșteri”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mai afirmat că statele ar trebui să decidă cum vor acționa imediat pentru a se asigura că „războiul energetic” nu va deteriora democrațiile.


„Este extrem de important pentru noi să menținem pacea în R. Moldova și să ne asigurăm că putem oferi un grad de securitate energetică cetățenilor, pentru că aceasta va ajuta la menținerea stabilității în țară, care este importantă pentru noi dar și pentru vecinii noștri Ucraina și România”, a menționat președinta.

Forumul strategic Bled (BSF) a fost lansat în 2006, într-un moment în care Slovenia se angajase ferm pe calea integrării europene și euro-atlantice după aderarea la UE și la NATO în 2004.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?