X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu dă asigurări că Grosu va cere pe bune VOTUL în Parlament

23 mar. 2021,, 07:02   Politică
3944 12

Președintele Maia Sandu susține că Parlamentul urmează să decidă dacă echipa premierului desemnat, Igor Grosu, va acumula cel puțin 51 de voturi.

„Decizia Curții Constituționale de astăzi spune că decretul semnat este constituțional și Parlamentul urmează acum să decidă: sau susține echipa lui Igor Grosu, ori nu. În cazul în care echipa nu e susținută, atunci vom merge la CC să discutăm despre anticipate. Igor Grosu trebuie să spună ce mesaje va transmite Parlamentului. Eu sînt sigur că Igor Grosu și echipa sa sînt pregătiți pentru ambele opțiuni. Dacă va fi votat își va asuma responsabilitatea și va începe să corecteze lucrurile și să soluționeze problemele care pot fi soluționate fără sprijinul parlamentar. Este clar că sprijin parlamentar nu este și nu va fi pentru un guvern responsabil. Am auzit și de la unele forțe politice că, dacă acest guvern va fi votat, atunci nu va avea sprijin politic. Dar cu siguranță acest cabinet va putea să curețe o parte dintre instituțiile statului din subordinea guvernului, să le curețe de elemente corupte. Eu am cerut premierului desemnat să formeze o echipă care să facă față în această situație dificilă. Discuțiile în Parlament le poartă candidatul. Eu știu că Igor Grosu va purta discuții cu fracțiunile începînd cu ziua de mîine”, a declarat Maia Sandu în această seară, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Șefa statului a precizat că în urma consultărilor de săptămîna trecută s-au făcut mai multe speculații.

„Am încercat să discutăm despre problemele principale din societate: criza pandemică, criza economică și criza politică. Mai multe forțe au spus că e nevoie de alegeri parlamentare anticipate, doar că diferențele de opinie apar cînd urmează să aibă loc acestea. Eu am pus o întrebare tuturor: sînteți de acord să deblocați asistența externă? Pentru că atunci cînd spuneți despre amînarea alegerilor trebuie să fiți conștienți de faptul că sînt niște necesități imediate. Vedem că situația pandemică se înrăutățește, iar acest lucru provoacă efecte pe partea economică și socială. Noi avem nevoie de ajutor”, a subliniat sursa citată.

Președintele a spus că nu vrea să spune cum va proceda în cazul în care Grosu nu va acumula 51 de voturi. „Aceste lucruri o să le discutăm după ce o să se întîmple în Parlament următorii pași. Nu putem discuta acum scenarii ipotetice. Acum trebuie să se decidă dacă e sprijinit acest guvern sau nu. Dacă da, atunci e o situație, dacă nu - să argumenteze de ce nu-l sprijină.


Cei care spun astăzi că e nevoie de anticipate, dar ele trebuie să se întîmple mai tîrziu, trebuie să demonstreze că aceste decizii ale lor pornesc de la interesul țării. Astfel, ar trebui să se adune în Parlament și să deblocheze asistența externă. E mare nevoie de deblocat asistența externă. Au aș înțelege forțele politice care vor anticipatele mai tîrziu, doar dacă vor face acest pas – să deblocheze asistența externă. În momentul în care ei blochează toate ajutoarele și tot ei spun că în Parlament este o majoritate responsabilă, care vrea să facă nu știu ce pentru țară, atunci este o contradicție enormă. Noi sîntem gata pentru ambele scenarii. Am cerut domnului Grosu să vină cu o echipă care poate să administreze situația, în pofida dificultăților din Parlament. Acest guvern va curăța instituțiile de corupți și de tot felul de oameni care sabotează sau încearcă să facă licitații trucate etc. Decizia acum e în Parlament, dar situația nu se va schimba, pentru că nu există sprijin în Parlament pentru un guvern care să rezolve problemele”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai spus cînd ar fi bine să aibă loc alegerile anticipate. „Anticipatele vor avea loc cînd situația pandemică va permite acest lucru. Dacă ne uităm la prognozele organizațiilor internaționale, Organizației Mondiale a Sănătății, atunci alegerile ar trebui să aibă loc vara. Atunci va fi cel mai mic efect al infecției. În toamnă, din păcate, vor crește din nou indicatorii. Acest virus capătă un caracter sezonieri”, a conchis Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?