X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Sandu, cu un nou mesaj către procurori și judecători

23 iul. 2019,, 13:20   Politică
3597 1

Premierul Maia Sandu a îndemnat judecătorii și procurorii să se ghideze doar de prevederile legale și să nu permită imixtiuni în activitatea lor. Mesajul a fost transmis marți, 23 iulie, la Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”, care se desfășoară la Chișinău.

„Am venit anterior cu o adresare către procurori. Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători și către procurori – cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpîn. Unicul stăpîn trebuie să fie legea. Vreau să accentuez, în special pentru toți judecătorii, procurorii și inspectorii de integritate – nu așteptați și nu acceptați indicații de undeva. Nu tratați funcțiile dumneavoastră ca pe un privilegiu personal, ci ca pe un serviciu public în folosul cetățeanului. Exercitați-vă funcțiile cu demnitate, redobîndiți-vă independența și haideți să lucrăm împreună pentru a cîștiga încrederea societății în justiție”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit premierului, în ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost întreprinse mai multe acțiuni care ar fi trebuit să sporească independența și buna funcționare a justiției, inclusiv au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor. Cu toate acestea, „lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească, iar procurorii și judecătorii nu au acționat și continuă să nu acționeze independent”, a afirmat Maia Sandu.

„Vreau să cred că există judecători și procurori, ofițeri de urmărire penală, inspectori de integritate, specialiști în organele de drept, care sînt onești, integri, competenți, dar cărora nu li s-a permis să activeze liber și în conformitate cu legea. Dacă este adevărat, atunci dvs. puteți asigura schimbarea necesară, vă puteți îndeplini misiunea în libertate și cu demnitate. Nu vă lăsați intimidați și nu admiteți imixtiune în activitatea voastră. Luptați la fel cum au luptat oamenii cînd au ieșit în stradă pentru a-și apăra drepturile. Aveți șansa să demonstrați țării că sistemul se poate schimba din interior. În caz contrar, schimbarea va trebui să vină din exterior. Și ea va veni, dacă va fi nevoie, foarte curînd”, a punctat șeful guvernului.

Sursa citată a mai precizat că obiectivul autorităților este de a reforma sistemul de justiție în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului, însă procesul de creare a unei justiții echitabile durează și implică mult efort și participare din partea tuturor.


Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” a fost organizat la Chișinău în zilele de 22 și 23 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?