TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sandu cere CSM să aleagă persoane integre în calitate de judecători ai CC

Sandu cere CSM să aleagă persoane integre în calitate de judecători ai CC

Premierul Maia Sandu cere Consiliului Superior al Magistraturii să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale.


Într-o postare pe Facebook, Sandu spune că alegerea unor judecători integri este mai mult decît necesară, avînd în vedere că în ultima perioadă CC a fost compromisă fără precedent, transmite Noi.md.


"Instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională.


Restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară", a scris prim-ministra.


Maia Sandu mai spune că dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va fi necesară iniţierea imediată a procesului de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc.


"Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sînt în stare să se curățe din interior", a adăugat Sandu.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load