X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: Cei 2 judecători la Curtea Constituţională, desemnați prin concurs

27 iun. 2019,, 10:20   Politică
3210 0

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că guvernul va desemna cei doi judecători la Curtea Constituţională prin concurs.

„Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curţii Constituţionale să stea la paza Constituţiei şi să asigure că Republica Moldova rămîne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflaţi la putere. În acest sens, Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcţii vacante de judecători ai Curţii Constituţionale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cît mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecţie. Regulile concursului şi criteriile de evaluare a candidaţilor vor fi stabilite astfel încît anume competenţa, meritele profesionale şi integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării cîştigătorilor. În Curtea Constituţională trebuie să ajungă oameni independenţi, atît faţă de sfera politică, cît şi de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, prim-ministrul Republicii Moldova a mai declarat că primul pas ar trebui să fie curăţarea instituţiilor statului pentru a fi eliminată corupţia şi abuzurile, iar „pentru ca acest proces să fie durabil şi să asigure că democratizarea şi modernizarea ţării sînt ireversibile, este obligatoriu ca în funcţiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte şi incoruptibile. Republica Moldova trebuie să înceapă construcţia de instituţii puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?