X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sandu către judecători: "Nu ne credeți naivi.."

26 sep. 2019,, 11:41   Politică
2670 0

Prim-ministra Maia Sandu a venit cu un mesaj „de alarmă” în pragul convocării Adunării Generale extraordinare a judecătorilor, stabilită pentru 27 septembrie.

Prim-ministra a apelat la judecători să fie corecți și să ia decizia de „a se curăța de neghină”. Șefa Cabinetului de Miniștri a subliniat că nu are nimic împotriva convocării adunării și a demiterii actualilor membri CSM. Totuși, ea consideră că adunarea ar fi fost convocată de magistrații deranjați de reformele în sistem, iar blocarea activității CSM ar duce la imposibilitatea derulării reformei justiției, notează agora.md.

„Cred că evenimentul de mîine și seria de evenimente care au precedat adunarea merită atenția deosebită a presei și a cetățenilor. Perioada imediat care vine e crucială. De succesul reformei justiției depinde viitorul acestei țări. Fie facem un salt spre civilizație și dreptate, sau ne afundăm în trecutul post-sovietic și cioplim un tătucă, să-i cîntăm osanale și să-i facem monument de aur”, spune Sandu.

Sandu a vorbit despre importanța de a avea o justiție corectă. „Am văzut cum persoane implicate în furtul miliardului intră și ies din sala de judecată cu zîmbetul pe buze și liberi. Justiția de care avem nevoie e cea unde hoții stau în închisoare. A venit momentul să arătăm că putem fi solidari și uniți contra hoției nepedepsite și că nu uităm crimele din trecut”, a afirmat Sandu.

Prim-ministra a vorbit, din clădirea Guvernului, și despre ridicarea imunității președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.


„Știm că avem judecători onești, dar că avem și grupuri care au ce pierde de pe urma reformei. Știu că aveți de a face cu niște găști de corupți care pînă mai ieri aveau acoperire politică. Știu că aveți ce reproșa pentru starea în care a ajuns justiția. Vineri, toată țara va urmări ce faceți. Vecinii voștri, colegii voștri de clasă, părinții și rudele voastre vor privi ce faceți. Nu ne credeți naivi. Cetățenii văd cine e de partea legii și cine e de partea hoților. Aveți obligația, puterea și capacitatea să vă curățați de neghină. Oamenii sînt cu ochii pe voi”, i-a prevenit Sandu.

Maia Sandu a spus că „este salutabil că judecătorii vor schimbări”. „Dar modul de convocare a adunării ne aduce aminte de practicile odioase din ultimii ani: lipsa de transparență. Au un singur scop: blocarea activității CSM. Nu mă alarmează că vreți schimbarea activității CSM, dar mă îngrijorează intenția unora de a bloca activitatea CSM și, repsectiv, reformele. Atît timp cît justiția tolerează hoția, noi nu avem viitor. Justiția a tolerat furtul miliardului, laundromatul, și-a bătut Joc de votul alegătorilor de la Chișinău. Lupta e departe de a fi cîștigată, dar vă promit: eu voi fi mereu de partea cetățenilor”, a spus prim-ministra.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea adunării generale extraordinare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?