Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Sandu: "Avem o agendă amplă în relațiile cu Rusia"

17 noi. 2020,, 09:30   Politică
6425 18

Într-un interviu Serviciul Rus BBS imediat după alegerea sa, noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că speră să construiască relații bune cu Rusia, să lupte pentru drepturile tuturor cetățenilor țării, inclusiv vorbitori de limba rusă, și că conflictul din Transnistria nu poate fi rezolvat pe cale militară, informează eNews.

BBC: Ați primit deja o telegramă de felicitare de la Kremlin, iar Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul speră să construiască relații constructive cu noul președinte al Moldovei. Planificați în următoarele zile o discuție cu omologul Dvs. rus, Vladimir Putin?


Maia Sandu: Sper că vom avea ocazia să discutăm. După cum am anunțat astăzi, vreau ca Moldova să aibă relații bune cu toate țările, inclusiv relații bune cu Rusia. Foarte mulți dintre cetățenii noștri lucrează în Rusia, trebuie să asigurăm condiții bune pentru ei, trebuie să soluționăm problema deblocării exportului moldovenesc, vrem să semnăm Acordul de asigurare cu pensii. Adică avem o agendă destul de amplă pentru relațiile noastre cu Rusia.

BBC: În afară de întrebările pe care le-ați abordat, intenționați să ridicați subiectul Transnistriei, cazul Karinei Țurcan? Și ce alte probleme dureroase și importante aveți în prezent în relațiile ruso-moldovenești?

M.S.: Desigur, problema Transnistriei este cea mai gravă problemă, iar Rusia face parte din formatul de negocieri și vom discuta. Există lucruri pe care le putem face aici la Chișinău - este lupta cu corupția și contrabanda, dar există lucruri pe care trebuie să le facem împreună. Trebuie să găsim această soluție, cred că soluția conflictului transnistrean trebuie găsită pe plan intern, trebuie să negociem cu toate partidele politice, trebuie ca întreaga societate să susțină o astfel de decizie. Dar știm că există jucători regionali importanți în această chestiune și sperăm că putem găsi o soluție politică la acest conflict.


BBC:Vedem chiar acum cum se încheie conflictul armeano-azer, care a arătat calea reîntoarcerii cu forța a teritoriilor pierdute, după care mulți au vorbit despre faptul că și alte conflicte înghețate din spațiul post-sovietic pot fi dezghețate. În opinia dvs., ar putea exista o soluție militară în criza transnistreană?

M.S.: Nu, nici un fel de soluționare militară. Căutăm și vom căuta o soluție politică la conflictul transnistrean.

BBC: Posturile de televiziune rusești în timpul campaniei electorale v-au acuzat de multe ori că intenționați să vă uniți cu România, să interziceți școlile rusești, să anulați sărbătoarea de 9 mai. În ziua alegerilor am fost în Găgăuzia și am văzut că acolo mulți locuitori se tem serios de acest lucru. Ce le vei spune alegătorilor dvs.?

M.S.: Vreau să le spun tuturor alegătorilor noștri să audă ceea ce le spun eu și să citească programul meu. Acolo vor vedea că eu cred în drepturile omului și voi lupta pentru ca drepturile tuturor concetățenilor noștri să fie respectate. Vreau ca oamenii să înțeleagă că eu vreau împreună cu cetățenii noștri să construiesc o țară bună pentru noi toți. Indiferent de limba vorbită. Știu că în aceste alegeri am fost susținută de o mulțime de oameni vorbitori de limbă rusă. Și cred că acesta este primul pas spre faptul că putem să ne unim, că avem obiective comune - să creăm un stat multifuncțional, astfel încît să nu ne jefuiască așa cum sa întîmplat pînă acum, să creăm o economie, pentru ca tinerii noștri să poată lucra aici, acasă. Pentru că, din păcate, mulți pleacă, pleacă și din satele moldovenești și din satele rusești. Adică avem o agendă comună pentru țară și voi munci ca să ne unim. Și oamenii care au crezut în aceste acuzații s-au convins că nu este adevărat că am doar intenții bune față de toți cetățenii noștri.

BBC:În opinia dvs., viitorul Moldovei ca stat independent este legat de neutralitate, de mișcarea spre UE sau de mișcarea în direcția "Uniunii Euroasiatice"? Ce părere aveți despre viitorul statului în acest sens?

M.S.: Am spus mereu că eu cred că modelul european de dezvoltare ni se potrivește mai mult, vreau să avem în țară o democrație liberală, vreau să avem salarii ca în unele țări europene, pensii, ca în țările europene. Vreau ca standardele vieții pe care le vedem în țările dezvoltate să fie implementate și pentru cetățenii noștri. Pentru ca ei să nu plece în străinătate, ci să se bucure de viața aici, împreună cu părinții lor.

BBC:Dar totuși Moldova ideală în înțelegerea Maiei Sandu este un stat suveran sau o posibilitate de unire cu România în viitor?

M.S.: Vrem ca pentru început să ne unim aici, în Republica Moldova. Spunem că vrem să devenim parte a Uniunii Europene într-o bună zi. Cînd se va întîmpla acest lucru, nu știm. Trebuie să lucrăm pentru a îmbunătăți standardele de viață, a avea o bună conducere a țării - acestea sunt lucrurile despre care știm că sînt mai bune în țările europene, trebuie să creăm aceste condiții aici, acasă.

BBC:Intenționezi să inițiați alegeri parlamentare anticipate, pentru că deocamdată cea mai mare fracțiune din Parlament este a oponenților dvs. din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon?

M.S.: Poporul vrea alegeri parlamentare anticipate, pentru că acest parlament nu reprezintă poporul, acest parlament a fost ales în perioada lui Plahotniuc (oligarhul Vladimir Plahotniuc cîțiva ani a controlat toate ramurile puterii în Republica Moldova și în anul trecut a fost nevoit să fugă din țară - BBC), alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. Apoi am văzut mulți deputați care au trecut de la un partid la altul - în loc să se ocupe de problemele cetățenilor, ei s-au ocupat de problemele lor personale. Așa că voi căuta o soluție, voi căuta cum putem ajunge la alegeri parlamentare anticipate, astfel încît oamenii să poată alege pe cei care îi vor reprezenta cu adevărat.

BBC:Este posibilă revenirea lui Plahotniuc în Moldova atît timp cît se va afla la președinție Sandu?

M.S.: Nu. Nu, eu voi lucra cu toate instituțiile noastre de stat, cu Procuratura, pentru a începe în cele din urmă o luptă serioasă împotriva corupției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?