Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Sandu anunță cînd ar putea fi organizată o întîlnire oficială cu Putin

20 iul. 2021,, 10:26   Politică
2796 10

Într-un interviu oferit pentru publicația rusească Kommersant, Maia Sandu vorbește despre relația Moldovei cu Federația Rusă, de la preluarea mandatului de președinte de stat.

Sandu nu explică clar cînd ar urma să se vadă cu omologul ei rus, pasînd această responsabilitatea pe noul Guvern care urmează să fie format. Un fragment din această discuție poate fi văzut mai jos, notează agora.md.

- În UE, sînteți bine cunoscută și cunoașteți Uniunea Europeană destul de bine. Nu ați fost niciodată în Rusia și nu ați comunicat niciodată cu Vladimir Putin. Aveți de gînd să construiți o relație? Va fi o întîlnire cu Putin și cînd?

- Sîntem interesați de o conversație pragmatică de fond. Avem o agendă specifică cu privire la chestiunile pe care trebuie să le abordăm. Cînd va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse și atunci, inclusiv, se va pune în discuție organizarea unei întîlniri cu președintele Federației Ruse.

- De obicei, summitul CSI are loc la sfîrșitul anului. Sînteți gata să participați la un astfel de summit dacă are loc în acest an în persoană și nu online, așa cum se obișnuia în ultima vreme?


- Trebuie să decidem care format va fi cel mai bun pentru noi pentru a discuta toate problemele atît cu președintele Rusiei, cît și cu Guvernul. Cînd se va forma noul Guvern, vom începe aceste discuții și vom găsi cel mai bun format despre care să vorbim și vom începe să lucrăm la agenda bilaterală.

- Am observat că atunci cînd ați fost ales președinte și ați mers la Bruxelles, nu ați făcut ceea ce fac mulți politicieni care vizitează capitala belgiană: nu ați vizitat cartierul general al NATO.

- Primii mei pași au fost făcuți pentru a îmbunătăți relațiile cu vecinii noștri – România și Ucraina. Acest lucru este foarte important pentru noi și vom lucra în această direcție. Apoi am avut o vizită la Bruxelles, deoarece avem nevoie de ajutor în criză și nu numai în criză. Și sînt recunoscător că UE a reușit să ne ofere un ajutor de 600 de milioane de euro foarte rapid pentru a ajuta economia să iasă din criză. De data aceasta nu am fost la NATO, dar vă amintiți că atunci cînd am fost prim-ministru, am avut o vizită la NATO, avem relații, avem proiecte, primim asistență și vom continua în același spirit să primim această asistență și să colaborăm cu NATO.

Maia Sandu a devenit președinte în urma alegerilor prezidențiale din toamna anului 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?