X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sandu a susținut un discurs la Universitatea Harvard: „Bunătatea moldovenilor mă face mîndră”

26 mai. 2022,, 07:59   Politică
3723 0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în faţa studenților de la Harvard Kennedy School, universitate din SUA, pe care a absolvit-o în 2010, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Cu 14 ani în urmă, cînd am primit scrisoarea de admitere de la Universitatea Harvard Kennedy School, niciodată nu m-am gîndit, că într-o zi voi urca pe această scenă și mă voi adresa absolvenților. La fel cum nu am planificat să devin politician sau președinte de țară. Așa că fiți conștienți și pregătiți-vă pentru călătoria care vă va duce în locuri și destinații neașteptate”, a spus Maia Sandu.

Președinta a vorbit despre situația din țara noastră, despre ascensiunea sa în carieră, dar și despre războiul din Ucraina, „compasiunea, respectul și bunătatea” moldovenilor față de refugiați.

„Moldova este o țară mică situată într-un cartier geopolitic dur. Astăzi, avem un război la granița noastră. Nu poate exista nicio justificare pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o altă națiune suverană, pentru capturarea teritoriilor sau tăierea sferelor de influență în secolul XXI”, a menționat Maia Sandu.

Discursul președintei a durat aproximativ 30 de minute, timp în care Maia Sandu a subliniat că este mîndră de țara sa.


„Poporul Ucrainei trece printr-o tragedie greu de imaginat. Prin curajul, rezistența și sacrificiul lor, curajoșii ucraineni au arătat că sînt oameni puternici, curajoși și puternici, care își vor păstra dreptul de a se guverna. Prin sacrificiul lor, ei apără întregul continent european și valorile și principiile acestuia. Și sîntem recunoscători pentru asta.

Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta. 4% din populația noastră de astăzi sînt refugiați din Ucraina. Nouă din 10 refugiați au fost găzduiți de moldoveni în casele lor, chiar înainte ca guvernul să ofere facilități. Întreaga țară s-a unit pentru a oferi sprijin cu tot ce le-ar putea oferi – siguranță, adăpost, case, hrană, îngrijire medicală, îngrijire a copiilor.

Compasiunea, respectul și bunătatea arătate de moldoveni mă fac foarte mîndră de poporul meu. Guvernul Republicii Moldova va face tot posibilul pentru ca acest sprijin să continue.

Războiul a avut o taxă mare asupra Moldovei. Resursele sînt întinse. Dar, în ciuda tuturor dificultăților, sîntem hotărîți să reușim. Oamenii noștri, atît în țară, cît și în străinătate, sînt resursele noastre principale și cele mai valoroase și rămîn principala noastră speranță și linia noastră de viață.

Marea noastră diasporă oferă un mare sprijin țării noastre. Munca și sacrificiul lor au susținut Moldova din punct de vedere economic, iar banii pe care îi trimit acasă susțin multe familii din Moldova.

Mulți dintre aceștia ocupă poziții importante de nivel mediu și înalt în corporații, guverne și comunități științifice din străinătate. Ne bazăm pe ajutorul lor în reformarea Moldovei pentru a o face eligibilă pentru aderarea la UE, care este principalul nostru proiect național.

Moldova urmează să obțină statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, ceea ce va ajuta la blocarea viitorului Moldovei într-o familie de democrații consolidate, o familie europeană.

Obținerea statutului de candidat UE este o ancoră pentru independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice. Știm că trebuie să muncim din greu pentru asta, dar ne angajăm pe deplin”, a declarat șefa statului.

Discursul său face parte din ceremonia de absolvire din acest an, la Harvard Kennedy School, care se desfăşoară cu prezenţă fizică după doi ani în care ceremoniile au avut loc online din cauza pandemiei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?